Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće na studij

Slijepi kineski disident Chen Guangcheng konačno doputovao u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijepi kineski disident Chen Guangcheng, kojem je iznenada dozvoljeno da napusti zemlju, doputovao je noćas u Sjedinjene Američke Države. Chen je, zajedno sa suprugom i dvojicom sinova, sletio u međunarodnu zračnu luku Liberty u blizini New Yorka, javile su novinske agencije.

Američki State Department priopćio je u subotu da je Chen otputovao iz Kine za SAD. 'Možemo potvrditi da su Chen Guangcheng, njegova žena i dvoje djece otišli iz Kine i da su na putu u Sjedinjene Države kako bi on mogao studirati na jednom američkom sveučilištu', rekla je glasogovornica Victoria Nuland u priopćenju.

Istaknuti borac za ljudska prava, Chen Guangcheng (40) nalazio se u jednoj bolnici u Pekingu od 2. svibnja, čekajući dozvolu da ode u SAD.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Croatia Forum Dačić bez objašnjenja otkazao dolazak u Dubrovnik Slika nije dostupna Otkazali dolazak Tko je i ZAŠTO odustao od komemoracije za Mandelu?

>> Chenov dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu

Bijela kuća je u subotu izrazila zadovoljstvo zbog dolaska kineskog disidenta Chena Guangchenga u Sjedinjene Države, kojim se završava jednomjesečna diplomatska kriza između Pekinga i SAD-a.

Borac za ljudska prava Chen Guangcheng uzrokovao je diplomatsku krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu, nakon što je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora, u kojem je proveo gotovo dvije godine u svome selu u Shandongu. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru, jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini, koji se provode u okviru demografske politike jednog djeteta.

Prije više od dva tjedna, tijekom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Pekingu postignut je dogovor SAD-a i Kine, da kineske vlasti Chenu i njegovoj obitelji izdaju putovnice kako bi mogli otputovati u SAD.

Chenu je stipendiju ponudilo Sveučilište New York, gdje bi studirao pravo. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene