Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduševljava publiku

Slijepa gimnastičarka svladala gredu i prečku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lola Walters, tinejdžerica koja ima većih problema s vidom, publiku oduševljava svojim gimnastičarskim sposobnostima.

Međutim, svaki put kada posegne za gredom, 13-godišnja Lola izaziva sudbinu. Ona pati od stanja koje se zove nistagmus. To je nekontrolirano treperenje očiju koje se odvija neovisno o volji pojedinca. Zbog nistagmusa, Lola vidi duplo, odnosno gredu vidi tek kad joj se približi na metar i pol. Iako suci inače ne znaju za njezino stanje, oduševljeni su njezinom izvedbom. 'Većina ljudi s kojima se natječem ne zna da sam drugačija od njih. Što se mene tiče, neka tako i ostane. Ako ne znaju, ne mogu me drugačije ni ocijeniti', kaže Lola.

Pročitajte i ovo Najdulja gimnastička špaga - 2 Najduža ljudska špaga Mladi i stari zajedno s našim gimnastičarima spojili su se u promociji sporta i zdravlja: "Bilo je teško, malo bolno“ Slika nije dostupna Prva takva operacija u SAD-u Slijepoj ženi vratili vid presađivanjem zuba u oko!

Kako bi zaključila gdje točno treba skočiti, Lola koristi dodir da nadoknadi mane u osjetilu vida. 'Kada radim na podu, to mi nije ništa drugačije nego drugima, ali problem je na gredi koja je široka oko deset centimetara, i po kojoj bi svakome bilo teško kretati se. Kada vidim dvije grede umjesto jedne moram se posebno koncentrirati', ispričala je Lola.

Prečka za vježbanje još je veći izazov, ali Lola kaže da se prilagodila. 'Prilično sam navikla na to, tako da znam gdje se nalazi i koliko moram skočiti kako bi se primila za nju', kaže Lola. Unatoč tome, Lola na treninzima pada više od ostalih i njezine su ozlijede teže.

'Iako je ispravan termin slijepa, ona zapravo vidi. Razlika je u tome što se predmeti ispred nje iz njezine perspektive 'ljuljaju', i ona ne može odrediti koliko su točno udaljeni od nje', objasnila je njezina majka Beth. Međutim, to majku nije obeshrabrilo u podupiranju Loline želje da bude gimnastičarka.

video platform video management video solutions video player

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene