Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je odaziv u većini BiH bio zadovoljavajući, do podneva je glasovalo 25 posto građana, u Hercegovini je u nedjelju ujutro zabilježen slab odaziv birača.


Do 13 sati u Mostaru je na birališta izašlo samo oko 14 posto
glasača, u Stocu 7 posto, a u Tomislavgradu 9 posto, izjavila je za HINA-u koordinatorica nevladine promatračke mreže "BH OKO" Sonja Karačić.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Janez Janša, slovenski premijer Janša nazvao Džaferovića: "Ne postoji dokument kojim bi Slovenija zagovarala promjene granica BiH"

Po njenim riječima ovako slab odaziv glasača u Hercegovini posljedica je poteškoća sa biračkim popisima.

- Mnogi birači dođu na biračka mjesta na kojima su glasovali i za ranijih izbora ali se sada njihova imena ne nalaze na popisima na tim glasačkim mjestima nego ih se usmjerava na druga biračka mjesta. Dio glasača zbog toga odustaje od glasovavnja, rekla je Sonja Karačić.

Ona je također kazala kako je jedno biračko mjesto u Drvaru jutros otvoreno sa zakašnjenjem od 20 minuta jer je kutija u kojoj je bio glačaki materijal bila otvorena te je ustanovljeno da je nedostajalo nekoliko glasačkih listića. 

- Nisu poznati razlozi zbog čega je ova kutija u Drvaru bila otvorena a morala je radi regularnosti glasovanja biti zatvorena, rekla je ova koordinatorica promatračke mreže.

Ona je potvrdila da je i Posušju otvaranje jednog glasačkog mjesta kasnilo 20 minuta jer, kako je objasnila, nije bilo propisno pripremljeno za glasovanje.