Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupština Srbije započela sjednicu na kojoj bira svog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština Srbije započela je sjednicu na kojoj treba izabrati novog predsjednika parlamenta, a jedini kandidat za tu dužnost je Subotičanin dr. Oliver Dulić iz Tadićeve Demokratske stranke (DS).

Obrazlažući zašto DS predlaže Dulića, zastupnica Nada Kolundžija je istaknula da je riječ o europski orijentiranoj, tolerantnoj i ustrajnoj osobi koja je u stanju promijeniti ozračje u srbijanskom parlamentu i vratiti povjerenje građana u tu instituciju.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Kolundžija je naglasila da je Dulić odrastao u višenacionalnoj
sredini, naučio što znači bogatstvo razlika, pravi dogovor i traženje kompromisa u traganju za najboljim rješenjima. 

Naglasila je i da Dulić, iako mlad, u politici nije od jučer te da je jedan je od rijetkih koji se za nju i obučavao, aludirajući na njegovu dugogodišnju aktivnost u rušenju Miloševićeva režima u sklopu studentskog pokreta Otpor.

Dulić potječe iz obitelji hrvatskog podrijetla, ali se on sam nikada nije jasno deklarirao pripadnikom te nacionalne zajednice. 

S druge strane, na predizbornim skupovima pripadnicima hrvatske zajednice obraćao se kao svojim sunarodnjacima.

Rasprava o izboru predsjednika te o kandidatima za još trojicu potpredsjednika i za tajnika Skupštine, još je tijeku.

Izborom dr Olivera Dulića na dužnost predsjednika srbijanskog parlamenta trebala bi biti okončana intitucionalna kriza u Srbiji, vezana za formiranje vlade i izbor predsjednika Skupštine. 

Vrhunac političke i društvene krize bio je izbor dopredsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića na dužnost predsjednika parlamenta, koji je tu dužnost obavljao nekoliko dana, izazvavši uznemirenje dijela srbijanske javnosti ali i reakcije međunarodne zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene