Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skupština Beograda verificirala mandate, no bez dogovora o vladajućoj većini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština grada Beograda u ponedjeljak je verificirala mandate 110 gradskih vijećnika, izabranih na lokalnim izborima 11. svibnja, ali je sjednica potom prekinuta zbog nedostatka dogovora o novoj skupštinskoj većini.

Sjednica je prekinuta na prijedlog Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je dan uoči konstitutivne sjednice raskinula koalicijski sporazum o formiranju vlasti u Beogradu, kojega je 28. svibnja sklopila sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) i narodnjačkom koalicijom Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS), ali nije podržala niti drugi blok, u kojem su Demokratska stranka (DS) i G17 Plus, te Liberalno-demokratska partija (LDP).

Skupština grada Beograda ima 110 vijećnika, od čega lista "Za europski Beograd", koju čine DS Borisa Tadića i G17 Plus ima 45 mandata, SRS 40, a koalicija DSS-NS Vojislava Koštunice i Velimira Ilića 12, LDP Čedomira Jovanovića sedam, te koalicija SPS-a Ivice Dačića i Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovana Krkobabića šest mandata.

Ivica Dačić, lider socijalista i novi ministar unutarnjih poslova, te zamjenik predsjednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, gostujući u nedjelju navečer na Televiziji B92, kazao je da je njegova stranka raskinula koaliciju za Beograd s radikalima i narodnjacima kako ne bi došlo do posljedica po novu državnu vlast - u kojoj su u koaliciji s Tadićevom listom "Za europsku Srbiju" - ali je dodao da je na razini Beograda "parlamentarna većina s LDP-om u ovom trenutku teško ostvariva".

"Zato će vijećnici SPS-a sudjelovati u verifikaciji mandata, a u narednim danima će se vidjeti je li uopće moguće napraviti bilo kakvu većinu, ili će doći do novih izbora", kazao je Dačić.

Skupština grada Beograda smatra se konstituiranom izborom predsjednika Skupštine i imenovanjem njenog tajnika, a rok do kojeg to mora biti učinjeno - kako Skupština ne bi bila raspuštena i raspisani novi izbori - jest 60 dana od završetka izbora, odnosno 22. srpnja.

Ako to ne bude učinjeno, nove lokalne izbore u Beogradu u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju Skupštine Beograda raspisat će predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene