Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija Foto: Afp

Najmanje dvije stotine migranata zaustavljeno je u četvrtak navečer i blokirano na ničijoj zemlji između graničnih prijelaza Kelebija-Tompa, na srpsko-mađarskoj granici nakon što je mađarska policija postavila pokretne barikade i zapriječila im prolaz.


Migranti, od kojih većina tvrdi da su Sirijci, ali i da ih ima iz Maroka, Iraka, Irana i Palestine, organizirali su se posredstvom društvenih mreža i iz nekoliko prihvatnih centara u Srbiji krenuli ka graničnom prijelazu, ali se na ulazu u mađarsku i teritorij EU-a ispriječio kordon mađarske policije, opremljen za razbijanje demonstracija.

Vezani članci Migranti, ilustracija Potonuo brod s četrdeset migranata, jedan preživio: "Slučajno smo naišli na njega na plaži" Migranti pronađeni u kamionu na Preševu - 3 Srpski carinici pronašli 14 migranata u kamionu s umjetnim gnojivom, neke od njih jedva izvukli

Zahtijevajući da im se omogući prolaz i ulazak na teritorij Mađarske i EU-a, migranti tvrde da će ih se okupiti "još više" i da se još nekoliko skupina kreće ka granici.

Među migrantima ima i djece koja nose natpise "Naša djeca zaslužuju boji život" i poruke da su pobjegli od rata.

Mađarska televizija javila je da su pogranične vlasti Mađarske "privremeno zatvorile" prijelaz Tompa, dok granična policija Srbije odbija komentirati večerašnje događaje. (Hina)