Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku prosvjeda

Skup u Ženevi o zakonu protiv povrede vjeroispovijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetsko vijeće crkava upozorava da bi zakon, kojim bi se islamska vjera štitila od vrijeđanja, služio kao temelj za progon pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Svjetsko vijeće crkava (WCC) upozorilo je u ponedjeljak u Ženevi da bi zakon, kojim bi se islamska vjera štitila od vrijeđanja, a zagovaraju ga islamski čelnici, služio kao temelj za progon članova drugih vjerskih zajednica.

Zbog pakistanskog zakona o svetogrđu, hindusi, kršćani i druge manjine u toj većinskoj muslimanskoj zemlji 'žive u strahu i teroru', rekli su njihovi predstavnici u Ženevi.

Na temelju pakistanskog zakona vjerske manjine u toj zemlji izložene su lažnim optužbama, zatvaranju, linču, ubojstvu te prisilnom preobraćenju na islam. Svježi je primjer slučaj 14-godišnje djevojčice Rimshe Masih, koja je bila lažno optužena za spaljivanje stranica Kurana i zbog toga bila dva tjedna u zatvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudska odluka Većinski muslimanska država kršćanima zabranila korištenje riječi Alah Slika nije dostupna Porazavajući rezultati Amerikanci još uvijek misle da je Obama musliman

>> Pakistan: Policija hicima u zrak rastjerivala gomilu prosvjednika

Trodnevni skup u Ženevi sazvan je na temu zakona o svetogrđu, čije su donošenje islamske zemlje zagovarale više od deset godina u UN-ovu Vijeću za ljudska prava te odustale na američku intervenciju.

Konferencija je bila dogovorena ranije, a njezino se održavanje poklopilo s nasilnim prosvjedima u islamskim zemljama protiv protuislamskog filma snimljenog u Sjedinjenim Državama.

U jeku prosvjeda muslimanski vjerski vođe ponovo su se uhvatili prijedloga zakona, koji bi kriminalizirao svaku povreda islama i drugih vjeroispovijesti, svetih knjiga i proroka.

>> Sydney: Muslimanski prosvjednici se sukobili s policijom

'Čini se da (57-člana Organizacija za islamsku suradnju) OIC želi iskoristiti bijes zbog američkog filma, za koji svi kažu da je glup i patetičan, da ponovno pokrenu kampanju', rekao je neimenovani zapadni diplomat.

Protivnici zakona napominju da i bez njega muslimanske zajednice u brojnim neislamskim zemljama uspijevaju pritisnuti vladu protiv objave, po njihovu mišljenju, nepodobnih djela. Tako je prošli tjedan britanska televizija povukla emisiju povjesničara Toma Hollanda o prvim stoljećima islama.

Također, u Britaniji je u ponedjeljak iz tiska izašla knjiga Salmana Rushdieja o njegovu životu u stalnom bijegu otkako je iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini 1989. objavio fetvu kojom je tog pisca 'Sotonskih stihova' osudio na smrt. Zbog nove knjige, iranska vjerska zaklada povisila je nagradu za Rushdijevu glavu na 3,3 milijuna dolara, javila je iranska novinska agencija ISNA. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene