Fotografija kojom je Mark Zuckerberg zahvalio na 500 milijuna lajkova na Instagramu, otkrila je jedan važan detalj.


Čak i Mark Zuckerberg, čelnik jedne od najvećih tehnoloških kompanija našeg doba stavlja crni selotejp na kameru i mikrofon svog laptopa. Ovaj detalj otkriven je nakon što se pokraj svog radnog stola u Facebooku fotografirao i sliku objavio na internetu kao zahvalu na 500 milijuna lajkova na društvenoj mreži Instagram.

Vezani članci PR Links Rijeka seli se na novu lokaciju! Branimir Glavaš (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega"

'Mark Zuckerberg je kao i svi mi – ide na posao, udiše isti zrak i veoma je paranoičan da će ga netko hakirati i špijunirati', napisao je New York Daily News u članku u kojem je skrenuo pažnju na selotejpom oblijepljenu kameru i mikrofon.

Pojašnjavaju kako profesionalni hakeri mogu preuzeti kontrolu nad računalom te prikupljati video i audio snimke po želji. Stoga ih ljepljivom trakom onemogućujete da vas snimaju.

Da koristi ovu metodu zaštite otkrio je ranije ove godine i direktor FBI-a James Comey. Tijekom gostovanja na jednom sveučilištu u Ohiou sa studentima je podijelio način na koji on štiti privatnost na svojim osobnim računalima.

'Vidio sam to jednom u vijestima pa sam kopirao tu metodu', rekao je Comey dodavši da, ako svoju privatnost na ovaj način štite ljudi koji su 'pametniji od njega', onda će i on stavljati ljepljivu traku preko web kamere.

Špijuniranje putem web kamere ozbiljan je problem, jer na ovaj način ljude bez njihovog znanja netko može cijelo vrijeme gledati i snimati te ih naknadno ucjenjivati sa sadržajem kojeg su snimili – ovakve su se stvari već događale te veliki broj ljudi, kako bi izbjegli slične scenarije, svoju privatnost štiti upravo na ovaj način, lijepljenjem trake preko web kamere.