Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanci protiv drugog referenduma

Škotska premijerka ne odbacuje ostanak u EU i u Britaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotska premijerka ne odbacuje mogućnost da Škotska ostane i u Europskoj uniji i u Velikoj Britaniji.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u nedjelju kako ne odbacuje mogućnost da Škotska ostane i u Europskoj uniji i u Velikoj Britaniji, koja je na nedavnom referendumu odlučila izići iz EU ponajviše zahvaljujući glasovima iz Engleske i Wellesa.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država"

"Mislim da to ne bi trebalo odbaciti u ovoj fazi", kazala je Sturgeon.

Glasači u Škotskoj odbili su 2014. neovisnost Škotske, ali su u najvećem broju poduprli ostanak zemlje u Europskoj uniji na referendumu o izlasku Britanije uz EU 23. lipnja, nakon čega je Strugeon sugerirala da bi moglo doći i do novog glasanja o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nova britanska premjerka Theresa May sastala se u petak, odmah po stupanju na dužnost, sa škotskom premijerkom. Ona je poslije sastanka izjavila da Britanija neće pokrenuti formalne razgovore o rastavi s Europskom unijom sve dok ne bude dogovoren "britanski pristup", nastojeći time umiriti Škote koji se snažno protive Brexitu.

"Spremna sam saslušati sve opcije i jasno sam danas rekla škotskoj premijerki kako želim da škotska vlada bude u potpunosti angažirana u našim pregovorima", kazala je May dodavši da je već kazala da namjerava "aktivirati članak 50 dok ne budem mislila da imamo jedinstven britanski pristup i ciljeve za pregovore".

Istodobno je jedna od troje kandidata za čelno mjesto najjače oporbene Laburističke stranke Angela Eagle, izjavila u nedjelju kako sve britanske političke stranke trebaju postići dogovor oko uvjeta britanskog izlaska iz Unije.

"Trebamo utvrditi uvjete izlaska i o tome se sve stranke trebaju dogovoriti", kazala je Eagle.

Većina Britanaca protiv drugog referenduma o izlasku iz EU

Većina Britanaca protivi se održavanju drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji i gotovo polovica njih vjeruje da bi nova premijerka Theresa May trebala nastaviti obavljati dužnost bez sazivanja općih izbora, pokazuju rezultati najnovijih anketa u toj zemlji.

Istraživanje, koje je proveo ComRes za listove Sunday Mirror i Independent, pokazuje da 57 posto ispitanika ne podupire održavanje drugog referenduma o Brexitu, a 29 posto je onih koji ga podržavaju.

Ukupno 46 posto misli da May ne bi trebala sazvati izbore, dok 38 posto smatra da bi se trebala obratiti zemlji da dobije potporu za svoj program izlaska Velike Britanije iz bloka kojemu se pridružila 1973. godine.

Na referendumu održanome u lipnju, 52 posto onih koji sudjelovali glasalo je da Velika Britanija izađe iz EU, a 48 posto glasalo je za ostanak, nakon čega su mnogi koji se zauzimaju za ostanak svoje zemlje u EU pozivali na provedbu novog referenduma.

Peticiju kojom se traži novi referedum potpisalo je pet milijuna ljudi.

May je međutim odbacila mogućnost drugog referenduma rekavši "Brexit znači Brexit".

Vladajuća Konzervativna stranka tijesnom većinom je pobijedila na prošlim općim izborima 2015. i May je rekla da ne bi trebali biti novi do 2012.

Ispitivanje ComResa provedeno je na 2097 ispitanika u razdoblju između 13. i 15. srpnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene