Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan napada na Obamu

'Skinhaedsi' odbacili optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica 'skinheadsa' optuženih da su planirali atentat na Baracka Obamu u završnim danima njegove predsjedničke kampanje, te ubilački pohod u lokalnoj srednjoj školi s crnačkom većinom, pred sudom u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee, izjasnili su se da nisu krivi.

20-godišnji Daniel Cowart iz Bellsa, Tennessee i 18-godišnji Paul Schlesselman iz West Helena, u Arkansasu, izvedeni su pred sud kako bi se izjasnili o krivnji.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Velika porota u Memphisu optužila je u srijedu Cowarta i Schlesselmana u sedam točaka zbog prijetnji predsjedničkom kandidatu, ilegalnog posjedovanja oružja, te urote da opljačkaju trgovinu oružjem i krenu u ubilački pohod u lokalnu, pretežito crnačku, srednju školu.

Prema navodima iz optužnice oni između 1. rujna i 22. listopada kovali urotu da krenu u ubilački pohod, koji je trebao završiti napadom na Obamu.

Cowart i Schlesselman uhićeni su 22. listopada, prije nego što je Obama izabran za predsjednika. Određen im je pritvor bez prava na oslobađanje uz jamčevinu. 

>> Optužena dvojica 'skinhedsa'

Prilikom uhićenja kod njih je pronađeno više komada oružja.

Lawrence Laurenzi, okružni tužitelj u Tennesseeju, naveo je u priopćenju da je podizanje optužnice dio 'istrage koja još traje'.

Vlasti su navele da su Cowart i Schlesselman, dulje od mjesec dana kovali urotu preko interneta, kupovali oružje, streljivo, konopce i skijaške maske, te planirali pljačku lokalne trgovine oružjem.

Dvojica 'skinheadsa' navodno su planirali krenuti u ubilački pohod u lokalnu srednju školu, te ubiti više od 100 crnačkih učenika, a na završetku pohoda izvršiti atentat na Baracka Obamu na nekom od predizbornih skupova. U sudskim dokumentima se navodi da se njihov plan brzo raspao, a u vrijeme uhićenja je izvještavano da nisu predstavljali stvarnu opasnost za Obamu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene