Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skrivali milijarde dolara

Skandal u poznatoj švicarskoj banci: Iscurili podaci o klijentima - kriminalcima, prevarantima, korumpiranim političarima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz druge po veličini švicarske banke, Credit Suisse, procurili su podaci o više od 18.000 računa kriminalaca, kršitelja ljudskih prava i osuđenih i kažnjenih pojedinaca. Svi oni bili su im klijenti. Informacije koje je medijima dostavio neimenovani zviždač govore o računima teškim više od 100 milijardi dolara.

Credit Suisse u nedjelju je pokušao smanjiti posljedice skandala nakon što je nekoliko medija izvijestilo da su procurili podaci o više od 18.000 računa koji se vežu uz kriminalce, kršitelje ljudskih prava, osuđene i sankcionirane pojedince, uključujući diktatore.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Svi oni su, prema podacima koji su objavljeni u medijima, klijenti druge po veličini švicarske banke.

Informacije koje su procurile o računima s vrijednosti većom od 100 milijardi dolara došle su od zviždača koji je svoje otkriće podijelio s njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung, navodi se u priopćenju za javnost Projekta izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Kriminalci, korumpirani političari, diktatori...

Prema izvješćima, klijenti druge po veličini švicarske banke uključivali su međunarodnu postavu klijenata ogrezlih u kriminal.

Među vlasnicima računa bili su jemenski špijunski šef umiješan u mučenje ljudi, venezuelski dužnosnici umiješani u korupcijski skandal i sinovi bivšeg egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka. Računi su otvoreni u razdoblju od 1940-ih do 2010-ih, navodi se u priopćenju.

"Prečesto sam viđao kriminalce i korumpirane političare koji si mogu priuštiti nastavak poslovanja kao i obično, bez obzira na okolnosti, jer su sigurni da će njihova nezakonito stečena dobit biti zaštićena", kazao je Paul Radu, suradnik i osnivač OCCRP-a.

"Naša istraga otkriva kako ti ljudi mogu zaobići propise unatoč svojim zločinima, na štetu demokracije i građana diljem svijeta", dodao je.

Dok švicarske banke, svjetski poznate po strogim zakonima o tajnosti i zaštiti klijenata, ne bi smjele primati novac povezan s kriminalnim aktivnostima, zakon se uglavnom ne provodi, piše The New York Times, citirajući bivšeg šefa švicarske Agencije za borbu protiv pranja novca.

Odbacili optužbe

Credit Suisse je u nedjelju objavio priopćenje u kojemu "snažno odbacuje" optužbe o svojim poslovnim praksama, piše CNBC.

"Radi se o povijesnim pitanjima. U nekim slučajevima računi datiraju još iz 1940-ih. Izvještaji se temelje na djelomičnim, netočnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke", navodi se u priopćenju Credit Suissea.

Oko 90 posto računa čiji su podaci procurili bilo je zatvoreno ili su u procesu zatvaranja prije nego što su počeli stizati medijski upiti, priopćila je banka. Navode da su ostali računi pravilno provjereni.

Credit Suisse dodaje da ne može komentirati pojedinačne klijente i da je već poduzeo mjere kojima će se riješiti neprikladnih klijenata.

Iz jedne krize u drugu

Veći dio prošlog desetljeća financijski div sa sjedištem u Zürichu išao je iz jedne krize u drugu. Pritom su se pomirili sa svojom ulogom pomagača klijentima u pranju nezakonito stečenog novca, zaštiti imovine od oporezivanja i pomoći u korupciji.

Banka je 2014. priznala krivnju da je pomogla Amerikancima u podnošenju lažnih poreznih prijava i pristala platiti 2,6 milijardi dolara kazni i povrata poreza. Prošle godine pristala je platiti 475 milijuna dolara za svoju ulogu u aferi podmićivanja u Mozambiku.

U protekle dvije godine zamijenjen je glavni direktor i predsjednik, a banka je bila uključena u kolaps financijske tvrtke Greensill, kao i američkog hedge fonda Archegos.

"Izlika za zaštitu financijske privatnosti samo je smokvin list koji pokriva sramotnu ulogu švicarskih banaka kao suradnika utajivača poreza", rekao je zviždač iz Credit Suissea, navodi se u priopćenju OCCRP-a. "Ova situacija omogućuje korupciju i izgladnjuje zemlje u razvoju", dodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene