Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka aktivista iz Iowe

Skandal u SAD-u: Obama na plakatu s Hitlerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jumbo plakat skupine Tea Party iz američke savezne države Iowe, na kojem su uspoređeni Adolf Hitler, Barack Obama i Vladimir Lenjin, Izaziva lavinu kritika i zgražanja diljem SAD-a.

Nailazi na oštre kritike čak i od samih aktivista Tea Partyja, koji ga smatraju uvredljivim i bacanjem novca u vjetar. Jumbo plakat postavljen je u središtu Mason Cityja prošlog tjedna i prikazuje velike fotografije Obame, Hitlera i Lenjina, ispod kojih je napisano 'demokratski socijalizam', 'nacional socijalizam' i 'marksistički socijalizam'. Plakat objedinjuje natpis ispod svega toga, koji kaže 'Radikalni vođe vrebaju one u strahu i naivne', prenosi AP.

Pročitajte i ovo HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen" Donald Trump Izbori u SAD-u Utrka za Bijelu kuću i službeno je počela: Trumpove vatrene pristaše u ledenoj Iowi obavile su važan ritual

Tea Party broji oko 200 članova i oni tvrde kako plakat ima svrhu odaslati anti-socijalističku poruku. Ipak, suosnivač ove skupine aktivista, Bob Johnson, priznao je kako se poruka izgubila među slikama nacističkog i komunističkog vođe. 'Svrha plakata je samo da skrene pozornost na socijalizam, ali čini se kako se ta poruka izgubila u vizualizaciji. Slike nadmašuju samu poruku, a ona glasi socijalizam', rekao je Johnson. Iako on nije rekao da postoje neki određeni planovi za micanje tog plakata, neki od njegovih kolega aktivista, ne slažu se s objavom plakata.

Razdor unutar same udruge

'Natjerat će ljude da misle kako je Tea Party puna zadrtih desničara, a to nije istina', smatra Shelby Blakely iz te udruge. Isto tako misli kako je usporedba Obame s Hitlerom krajnje neukusna, jer je Hitler, između ostalog, odgovoran i za smaknuća 6 milijuna Židova tijekom 2. svjetskog rata. 'Ta usporedba uvreda je za Židove ubijene u holokaustu i Nijemce koji su živjeli pod nacističkim režimom. Koordinator udruge John White, smatra kako bi ih mogla snaći i sudska tužba, jer je plakat izrazito uvredljive naravi.

Bijela kuća odbila je dati komentar na postavljeni plakat. Jedna od osoba koje su pozdravile plakat jest demokratski aktivist Dean Genth iz Mason Cityja, koji smatra kako će plakat donijeti dobre stvari Demokratima diljem države. Mason City inače broji 30.000 stanovnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene