Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca sezonskih radnika

Skandal u SAD-u: Na farmi radila djeca stara šest godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem dječjeg rada, rezerviran za zemlje Trećeg svijeta izbio je na najvećem svjetskom gospodarstvu u Sjedinjenim Državama, kada su Wal-Mart i još dva maloprodajna lanca objavili prekid suradnje s velikim uzgajivačem borovnica iz Michigana, kod kojega su inspektori pronašli djecu kako rade na poljima.

Maloprodajni lanci Wal-Mart, Kroger i Meijer objavili su da do daljnjeg prekidaju kupnju proizvoda od tvrtke 'Adkin Blue Ribbon Blueberry' iz South Havena, oko 135 km sjeveroistočno od Chicaga. Prekid suradnje objavljen je na dan emitiranja reportaže u jednoj od najgledanijih američkih informativnih emisija - 'Nightline' TV mreže ABC, u kojoj su na poljima Adkina snimljena djeca-berači borovnica stara i samo šest godina, dok je vlasnik tvrtke odbio odgovarati na pitanja novinara.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijo Mijoča - 5 ''Nitko ovo ne želi raditi" Marijo je najveći farmer u svojoj županiji, a tek mu je 17: "Krvav je to posao, ali pošten. Zato sam na njega još ponosnija" Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

U reportaži se pojavljuje nekoliko djece u dobi od šest do 11 godina koji marljivo beru i nose pune kante borovnica, a na pitanja novinara koliko im je godina i kako dugo to rade, odgovaraju na španjolskom jeziku. Radi se o djeci sezonskih radnika migranata iz Latinske Amerike, kojih Adkin u vrijeme berbe zapošljava oko 350.

Adkinov direktor Tony Marr izjavio je da se tvrtka strogo pridržava propisa koji zabranjuju da djece rade na njezinim poljima, koja se prostiru na 240 hektara. 'Mi svakako ne opraštamo ili promičemo dječiji rad ovdje, na bilo koji način', rekao je Marr, dodajući da sezonski radnici nekada dovode djecu sa sobom, jer ih nemaju kome ostaviti na brigu.

Američko ministarstvo rada objavilo je ovoga tjedna da je provjerilo 35 farmi u Michiganu i osam kaznilo s ukupno 36,000 dolara zbog kršenje federalnih zakona o smještaju migranata i dječjem radu. Još 10 farmi je upozoreno na prekršaje, ali nije kažnjeno.

Glasnogovornica Wal-Marta, Caren Epstein izjavila je da je tvrtka saznala za problem nakon što je kontaktirana iz ABC Newsa, te da neće ništa kupovati od Adkina dok ne završi istraga. Thomas K. Thornburg, meneđer odvjetničke tvrtke Farmworker Legal Services, izjavio je da su kršenja radnih propisa raširena među farmama koje koriste radnike migrante.

Savezni zakon u SAD-u ne dopušta djeci mlađoj od 12 godina rad na farmama. Djeca kojima je 12 ili 13 godina mogu raditi nerizične poslove, ako im roditeji rade na istoj farmi ili uz pisanu suglasnost roditelja. Inspektori ministarstva rada pronašli su četvoro djece mlađe od 12 godina na poljima Adkina, tijekom nenajavljenog posjeta 8. srpnja.

Tijekom inspekcija diljem države Michigan, pronašli su da radnici migranti žive u neprijavljenim radnim kampovima, u lošim stambenim i sanitarnim uvjetima, bez tople vode, u prostorima zagađenim s insektima i glodavcima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene