Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preprodavači iz cijele Bosne i Hercegovine po veleprodajama redovno otkupljuju robu kojoj je istekao rok trajanja te stavljaju nove rokove koji još nisu istekli, pišu bosanskohercegovački mediji.


U trgovinama u Bosni i Hercegovini često se nalazi roba kojoj je istekao rok trajanja, a čini se ni ona roba na kojoj stoji datum koji još nije istekao, nije nužno ispravna. 'Dolaze ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, s ciljem kupovine robe kojoj je istekao rok. Naravno, trgovci prelaze dalek put i idu kupovati robu kojoj je istekao rok trajanja u mjestima u kojima ih nitko ne poznaje, razumljivo jer tu istu robu opet prodaju. Robu sa isteklim rokom dobivaju ispod svake cijene, a kada preprave rok na proizvodima, prodaju je po cijenama ispravne robe', kaže radnik jedne mostarske veleprodaje. U ovom slučaju otkupljuje se samo ona roba koja na pakiranima ima otisnut rok trajanja, a ne urezani.

Vezani članci Dvostruko iskazivanje cijene - 2 Inspektori su od jutra češljali trgovce zbog dvojnih cijena. Već su uočene nepravilnosti, a objavljeno je i kolike su kazne Slika nije dostupna Znate li kako kupovati na sniženjima?!

'U jednoj veleprodaji, gdje sam radio, redovno je dolazio čovjek iz okolice Sarajeva te je isključivo tražio robu kojoj je istekao rok trajanja. Paletu robe bi kupio za 100 konvertibilnih maraka, a na kraju, nakon prepravljanja datuma, za nju bi dobio nekoliko tisuća maraka. Čini se da ni građanima ne smeta pokvarena roba. Nedavno smo odložili dva sanduka piva kojoj je rok istekao prije pola godine, a 10 minuta nakon odlaganja više se nije mogla pronaći ni jedna. Građani su sve odnijeli', rekao je izbor.

Inspektori koji su zaduženi za nadgledanje trgovina na području Mostara kažu kako su imali saznanja da se datumi na robi ponovno tiskaju, ali još uvijek nisu uspjeli dokazati ova krivična djela, piše 24.satainfo. 'Imali smo informacije o tome, ali inspektori na terenu nisu uspjeli dokazati takve radnje. Mi svakako i dalje nastavljamo s kontrolama', rekao je Hilmo Džidelija, šef mostarske inspekcijske službe. U Udruženju za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine rekli su kako u Bosni i Hercegovini nema dovoljno nadgledanja tržišta i dovoljno kontrola kako bi se ovaj oblik kriminala suzbio.

'Vlasti u Bosni i Hercegovini ne rade dovoljno kako bi se potrošači zaštitili, pa se ne treba čuditi da nam se sve ovo događa. Nema dovoljno inspekcijskih kontrola ili nekih drugih aktivnosti kako bi se ova pojava zaustavila', rekli su u Udruženju za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju