Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog takvih 'ekstremističkih djelovanja', vlasti su vojnike koji patroliraju duž državne granice povukli s položaja i rasporedili po ulicama da bi se izbjeglo dalje trganje plakata s Kim Jong-unovim likom.


U Sjevernoj Koreji održavaju se izbori. Kao i u svakom totalitarnom društvu, pobjednik je naravno unaprijed poznat pa vjerojatni reizbor diktatora Kim Jong-una nije iznenađenje koje zaslužuje preveliko osvrtanje na situaciju. No, postoji jedan detalj koji ukazuje na iznimnost ovih izbora, a koji je dovoljno jak indikator da u tzv. Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ne teče 'med i mlijeko', što bi dali sugerirati tamošnji državni mediji.

Vezani članci Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje

Britanski Telegraph prenosi izvještaje novinara s terena koji svjedoče o sve većem neposluhu Sjevernokorejaca spram tamošnje vlasti. Pred sam dan izbora saziva 13. Vrhovne narodne skupštine zavladala je velika napetost jer su u nekim dijelovima zemlje građani masovno uklanjali predizborne plakate s natpisima 'Svi glasamo za' i 'Konsolidirajmo naš revolucionarni suverenitet' kojima ih se pozivalo na birališta.

Zbog takvih 'ekstremističkih djelovanja', vlasti su vojnike koji patroliraju duž državne granice povukli s položaja i rasporedili po ulicama da bi se izbjeglo dalje trganje plakata s Kim Jong-unovim likom.

Sjeverna Koreja bira: Da ne bi bilo zabune kandidat je samo jedan

'U gradu Jongjunu netko je srušio i uništio oglasnu ploču. Predsjednik mjesnog odbora optužen je da je dopustio 'sabotažu'. To je izazvalo veliku gužvu i 24-satni nadzor biračkih mjesta u okolici, javlja Asiapress.

Dok građani negoduju, vlasti i dalje provode propagandu. Državni mediji izvještavaju o sljedbenicima i agitatorima režima koji prepuni entuzijazma dolaze na biračko mjesto zaokružiti ime jedinog kandidata koji se navodi na izbornom listiću. Glasovanje je obavezno za sve građane. Oni koji odluče prekrižiti ime vladajuće partije, najvjerojatnije će prekrižiti i vlastitu budućnost.

Iako ne postoje podaci o tome koliko se građana odlučuje za takvu opciju, poznato je da država i za najmanji politički neposluh kažnjava deportacijom u radne logore. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook