Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije

Sjeverna Koreja zabranila Južnoj ulazak u zajedničku industrijsku zonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejske vlasti u srijedu nisu dopustile južnokorejskim radnicima ulazak u zajednički industrijski park, rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja i Reutersov očevidac, čime su pojačale napetost između dviju zemalja.

Jedan južnokorejski dužnosnik je rekao kako će stotinama Južnih Korejaca koji su trenutno u industrijskoj zoni Kaesong biti dopušteno da odu. Sjeverna Koreja je ranije odgodila pristup parku koji se nalazi u blizini granice s Južnom Korejom.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Ta zona godišnje ostvaruje razmjenu od 2 milijarde dolara za siromašni Sjever.

Zabrana ulaska u zonu dolazi nakon što je Pyongyang rekao da će ponovno aktivirati nuklearni reaktor u Yongbyonu koji koristi za proizvodnju plutonija za svoj program nuklearnog oružja, a Sjedinjene Države rasporedile vojne kapacitete zbog sve veće napetosti sa Sjeverom.

>> Sjeverna Koreja ponovno prijeti: Puštaju u pogon nuklearni reaktor

Kompleks Kaesong uspostavljen je 2004. u suradnji dviju Koreja, a trenutačno u njemu rade 123 južnokorejske tvrtke koje zapošljavaju više od 50.000 Sjevernih Korejaca za proizvodnju kućanskih potrepština.

Već više od mjesec dana Sjeverna Koreja prijeti Sjedinjenim Državama nuklearnim napadom te da će bombardirati njihove pacifičke baze, a Južnoj Koreji da će s njom zaratiti.

Prijetnje su odgovor na, kako Pyonyang kaže, 'neprijateljske' zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje te nove UN-ove sankcije nametnute ovoj izoliranoj zemlji zbog trećeg nuklearnog testa izvedenog u veljači.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je jučer kako će Sjedinjene Države će braniti sebe i svojega saveznika Južnu Koreju suočene s prijetnjama Sjeverne Koreje.

'SAD će braniti i zaštiti sebe i...Republiku Koreju', rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yun Byung-seom nakon njihova susreta u Washingtonu, javljaju BBC i Reuters.

Kerry i Yun istaknuli su vojnu spremnost svojih zemalja i rekli kako je denuklearizacija jedini put naprijed za Sjevernu Koreju.

"Ono što Kim Jong-un odabire da čini je provokativno, opasno, bezobzirno i Sjedinjene Države neće prihvatiti (Sjevernu Koreju) kao nuklearnu državu", rekao je Kerry.

Raspoređivanje naprednih vojnih zrakoplova i ratnih brodova prema Južnoj Koreji signal je "da će Sjedinjene Države braniti svoje saveznike i da nećemo biti predmet iracionalne i bezobzirne provokacije", rekao je on.

Pentagon je objavio kako je u regiju rasporedio dva raketna razarača spremna odgovoriti na raketne prijetnje američkim saveznicima ili američkom teritoriju.

Kerry, koji će posjetiti Južnu Koreju sljedeći tjedan, podsjetio je Sjevernokorejce da 'imaju mogućnost izbora, i da je taj izbor da uđu u pregovore za denuklearizaciju...i počnu se usmjeravati na potrebe svoga naroda'.

Reaktor u Yongbyonu, izvor plutonija za sjevernokorejski program nuklearnog oružja, zatvoren je u srpnju 2007. kao dio sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene