Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi svjetski sukob

Sjeverna Koreja upozorava SAD i Južnu Koreju: "Gurate regiju na rub nuklearnog rata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjongjang se razbjesnio nakon što su SAD poslale svoja dva bombardera na granicu Južne i Sjeverne Koreje, što je Sjeverna Koreja nazvala ''vojnom provokacijom''. Upozorio je da bi nuklearni rad neizbježno vodio do sljedećeg svjetskog rata.

Zahuktava se situacija na dalekom istoku. Sjeverna Koreja pokazuje mišiće testiranjem novog oružja, a SAD pokazivanjem onoga što ima. Naime, nedaleko od teritorija Sjeverne Koreje prelijetali su vojni avioni, a na područje na kojem treniraju bacili su bombe bez bojeva punjenja. To je izazvalo gnjevnu reakciju Sjevera, piše Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

Tenzije su eskalirale kada je Sjeverna Koreja u utorak probno lansirala svoje interkontinentalne balističke rakete za koje neki stručnjaci misle da mogu stići do saveznih američkih država Aljaske i Havaja, a možda i sjeverozapadne pacifičke obale SAD-a.

SAD je upozorio da je spreman uporabiti silu ako je to potrebno da se zaustavi sjevernokorejski nuklearni program, ali da je skloniji globalnoj diplomatskoj akciji.

Protiv Sjeverne Koreje složni su predsjednik SAD-a Donald Trump, južnokorejski predsjednik Moon Jae In i japanski premijer Shinzo Abe koji su na susretu na summitu skupine G20 u Njemačkoj obećali da će primijeniti "maksimalan pritisak" kako bi se suprotstavili sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji.

Čelnici "su odlučili izvršiti pritisak za skoro usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a s dodatnim sankcijama kako bi se Sjevernoj Koreji pokazalo da postoje ozbiljne posljedice za njezine destabilizirajuće, provokativne akcije koje vode eskalaciji", rekle su tri zemlje u zajedničkoj izjavi.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Nikki Haley u srijedu je rekla da će predložiti nove UN-ove sankcije Sjevernoj Koreji.

Nakon sjevernokorejskog testiranja nuklearnog oružja u rujnu Vijeću sigurnosti bila su potrebna tri mjeseca da se složi oko jačanja sankcija.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene