Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste napetost

Sj. Koreja postavlja raketu na rampu, Japan razmješta Patriote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja priprema se lansirati, ili pokušati lansirati novu raketu u Zemljinu orbitu, koja bi u svemir ponijela opservacijski satelit.

Vrijeme lansiranja rakete ubrzano je na period između 10. i 22. prosinca, što slučajno ili ne, koincidira s godišnjicom smrti 'Dragog vođe' Kim Jong-ila, koji je umro 17. prosinca prošle godine.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

>> Sjevernokorejsko znanstveno otkriće: Jednorozi postoje!

Neimenovani sjevernokorejski vojni dužnosnik rekao je kako ta zemlja pokušava u orbitu lansirati 'opservacijski satelit', no Washington i Un vjeruju kako je to samo još jedan pokušaj testiranja rakete dalekog dometa, prenosi Business Insider.

Posljednji sjevernokorejski pokušaj u potpunosti je propao, jer se raketa raspala i završila u moru.

Prvi stupanj

SAD i njegovi ključni azijski saveznici Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje kao prikriveno testiranje balističkog projektila kojim se krše rezolucije UN-a donesene nakon dva nuklearna pokusa Pjongjanga izvedena 2006. i 2009. godine.

Prvi stupanj rakete postavljen je na poziciju na sjevernokorejskom poligonu za lansiranje satelita Sohae, rekao je izvor iz južnokorejske vlade za novinsku agenciju Yonhap.

Prema japanskoj nacionalnoj televiziji NHK, brod koji prevozi projektile Patriot PAC-3 napustio je u ponedjeljak mornaričku bazu na zapadu Japana i plovi prema otoku Okinavi, na krajnjem jugu japanskog otočja. Japanski ministar obrane Satoshi Morimoto u subotu je naredio japanskim obrambenim snagama da se pripreme za sjevernokorejsko lansiranje, a glasnogovornik ministarstva kazao ja da se 'kopnene, zračne i mornaričke snage' pripremaju za razmještaj na Okinavu, koja se nalazi na predviđenoj putanji sjeveokorejske rakete.

Ništa od diplomatskih pregovora

Japan je otkazao predviđene diplomatske pregovore sa Sjevernom Korejom te je navodno izdao zapovijedi za rušenje projektila ako zaluta nad japanski teritorij. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o 'miroljubivoj, znanstvenoj' misiji s ciljem postavljanja u polarnu orbitu satelita za promatranje Zemlje.

U obavijesti susjednim zemljama, Pjongjang je najavio da će vrijeme lansiranja biti između 7:00 i podneva (22:00 GMT - 03:00 GMT), bilo kojeg dana u naznačenom 'prozoru' od 10. do 22. prosinca, navodi Yonhap riječi dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.

Prema toj obavijesti, prvi stupanj rakete trebao bi pasti u Žuto more na zapadnoj obali Korejskog poluotoka, a drugi stupanj u more nekih 190 km istočno od Filipina. Glavni nuklearni izaslanik Južne Koreje Lim Sung-Nam, treba se u ponedjeljak sastati s veleposlanicima Kine, Rusije i Japana u Seulu kako bi razgovarali o planiranom lansiranju, rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova.

Lim također planira posjetiti Sjedinjene Države sutra, zbog razgovora s američkim kolegom Glynom Daviesom. 'Limovo putovanje će se fokusirati na to kako odgovoriti na sjevernokorejsko lansiranje rakete', rekao je dužnosnik za AFP.

Rusija traži poštivanje odluke Vijeća sigurnosti UN-a

Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje , izrazila je 'zabrinutost' zbog plana lansiranja, a ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je 'relevantne strane da djeluju na način koji je više pridonosi stabilnosti na Korejskom poluotoku'.

Rusija je od Sjeverne Koreje zatražila da 'preispita odluku' o prosinačkom lansiranju, pozivajući Pjongjang da poštuje odluke Vijeća sigurnosti UN. 'Tražimo od vlade Sjeverne Koreje da hitno preispita svoju odluku o lansiranju rakete', objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Posljednje sjevernokorejsko lansiranje satelita, u travnju, završilo je neuspjehom pri čemu je raketa-nosač letjela tek nešto dulje od dvije minute prije nego što se raspala i srušila u Žuto more.

Lansiranje rakete bit će drugo otkako je Kim Jong Un preuzeo vlast u Sjevernoj Koreji od pokojnog oca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Twitter |

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene