Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaokret u obrambenoj politici?

Sjeverna Koreja prekinula gradnju nove lansirne baze za projektile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja prekinula je gradnju baze za lansiranje raketa dugog dometa, objavio je u utorak Američko-korejski institut sveučilišta Johm Hopkins, pozivajući se na satelitske snimke.

Gradnja nove rampe, hangara za montažu i kontrolnog centra u bazi Tonghae prekinuta je u rujnu 2012., dodaje institut na svojoj mrežnoj stranici 38 North. Ta baza je bila namijenjena lansiranju raketa većih dimenzija od Unha-3, koja je prosincu 2012. uspjela postaviti satelit u orbitu.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un jačaju naoružanje Kim Jong Un nadgledao ispaljivanje iz višecjevnih raketnih bacača Kim Jong Un Suprotstavljanje prijetnjama "Bez presedana u ljudskoj povijesti": Traže povećanje nuklearnog arsenala, optužuju Washington i Seul

>>OTVORENI KONTEJNERI: Umjesto ŠEĆERA u njima MiG-ovi

Institut Hopkins iznosi dvije pretpostavke - ili je Sjeverna Koreja na koncu ocijenila da joj je dovoljna samo jedna rampa (u modernijoj bazi Sohae) ili je 'odlučila usporiti pa čak i prekinuti radove na konstruiranju veće rakete', što bi značilo zaokret u njezinoj obrambenoj politici.

Proteklih mjeseci porasla je napetost na Korejskom poluotoku nakon uspješnog lansiranja sjevernokrejske rakete u prosincu 2012. i trećeg nuklearnog pokusa u veljači, na što je međunarodna zajednica uzvratila novim sankcijama.

>>Dvije Koreje bezuspješno pregovarale o zajedničkoj industrijskoj zoni

Pjongjang tvrdi da je njegov svemirski program isključivo znanstvene namjene, a Seul i njegovi saveznici, osobito Sjedinjene Američke Države, optužuju režim da razvija interkontinentalne rakete, kršeći UN-ove sankcije.

Sjeverna Koreja je nakon svojeg nuklearnog pokusa zaprijetila 'termonuklearnim ratom', a Washingtonu se grozila 'preventivnim' nuklearnim udarom.

Većina stručnjaka ipak misli da Pjongjang ne posjeduje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) i da nema tehnologiju za proizvodnju mini atomske bombe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene