Satelitska snimka postrojenja za nuklearna ispitivanja (Foto: beyondparallel.csis.org)
Satelitska snimka postrojenja za nuklearna ispitivanja (Foto: beyondparallel.csis.org) Foto: beyondparallel.csis.org

Uočene su aktivnosti na postrojenju koje je u mirovanju još od kolovoza prošle godine.


Posljednje satelitske snimke pokazuju da je Sjeverna Koreja počela obnavljati dio postrojenja za nuklearna testiranja, objavili su analitičari u utorak.

Vezani članci Kim Jong Un i Kim Yo Jong Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un u komi, pojavila se nasljednica? "Procjenjujem da je u komi, ali da je još uvijek živ" Slika nije dostupna SATELITSKE SNIMKE Sjeverna Koreja u plamenu! Što se događa?

Najnovije aktivnosti zabilježene na postrojenju Tongchang-ri tako eventualni nastavak pregovora SAD-a i Sjeverne Koreje, koji su naprasno prekinuti prošlog tjedna tijekom summita u Vijetnamu, stavlja pod veliki upitnik.

Kako tvrde internetske stranice Centra za strateške studije Beyond Parallel i 38 North, koje prate poznate lokacije za nuklearna ispitivanja na teritoriju Sjeverne Koreje, uočene su aktivnosti na postrojenju koje je u mirovanju još od kolovoza prošle godine, piše CNN.

Postrojenje Tongchang-ri jedno je od rijetkih na teritoriju Sjeverne Koreje za koje se zna. Stranica 38 North otkrila je da je obnova poligona počela u razdoblju između 16. veljače i 2. ožujka, što znači da je sve počelo u danima prije, za vrijeme ili neposredno nakon što su sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump iznenada završili svoj drugi krug razgovora u Hanoiju 28. veljače.

CIA je satelitske snimke odbila komentirati, dok je južnokorejski zastupnik Lee Hye-hoon za CNN je u srijedu izjavio kako je Nacionalna obavještajna služba na brifingu otkrila da imaju saznanja o aktivnostima na tom postrojenju.