Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih i u Europi

Kad smo pomislili da je tamo 'pakao', ispostavilo se da je još i gore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalog zlostavljanja koje vlasti Sjeverne Koreje provode nad svojim stanovnicima proširen je još jednom spoznajom - njihovi stanovnici kao robovi rade i u drugim zemljama, uključujući i Europu.

Pojedini građani Sjeverne Koreje na prisilnom su radu u 20-satnim radnim danima u državama izvan Sjeverne Koreje, priopćio je Marzuki Darusman, posebni izvjestitelj UN za tu azijsku državu, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

Na konferenciji za novinare kazao je kako je ta praksa sve vidljivija posljednjih godina te da je broj osoba koje se šalju na prisilni radu izvan Sjeverne Koreje sve veći.

'Mislim da je to odraz veoma teške financijske i ekonomske situacije u Sjevernoj Koreji', kaže Darusman.

NOVA ČISTKA Narcisoidni Kim izdao naredbu koja je užasnula sve muškarce u Sj. Koreji

Većina sjevernokorejskih robova radi u Kini i Rusiji, a ostatak u državama Azije, Bliskog istoka, Afrike, pa čak i Europe, iako nije naveo koje su o točno zemlje.

Među sjevernokorejskim robovima je i muškarac koji je radio na gradilištu u Kuvajtu te pet mjeseci nije dobio plaću. Uspio je pobjeći svom nadgledniku i zatražiti azil u južnokorejskog ambasadi. Onima koji dobivaju 'plaću', poslodavci plaćaju oko 150 dolara mjesečno (oko 1.000 kuna), a ostatak do pune plaće, poslodavac isplaćuje sjevernokorejskim vlastima. Vjeruje se da taj novac kasnije ide u svrhe rada na nuklearnim projektima.

Azijski institut za političke znanosti procjenjuje da je prošle godine 50.000 građana Sjeverne Koreje radilo na taj način, a ove godine južnokorejska vlada procjenjuje da je 100.000 sjevernokorejskih robova u drugim državama. Industrije u kojima se na ovaj način iskorištava radna snaga su rudarstvo, tekstil, građevinarstvo te sječa drveća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene