Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se da je Sjeverna Koreja ponovno otvorila tvornicu za proizvodnju plotonija iz istrošenog goriva za reaktor koji je ključan dio njezinih nuklearnih ambicija, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA).


Pyongyang je 2013. obećao da će ponovno pokrenuti sva nuklearna postrojenja, uključujući glavni reaktor u Yongbyonu koji je bio zatvoren i koji je u samom središtu spornog nuklearnog programa.

Vezani članci Kim Jong-un pojavio se u javnosti - 2 Kim se vratio: Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru u graničnom području Kim Jong-un pojavio se u javnosti - 2 Pogledajte nove snimke sjevernokorejskog vođe: Nakon prvog pojavljivanja u javnosti Kim Jong Un snimljen kako puši i smije se

Vlasti te izolirane komunističke zemlje objavile su u rujnu prošle godine da je Yongbyon operativan i da se radi na podizanju "kakvoće i količine" atomskog naoružanja. Sjeverna Koreja je nakon toga izvela nuklearni test.

IAEA, koja nema izravan pristup postrojenjima i nadzire ih satelitima, objavila je prošle godine da je opazila znakove obnove aktivnosti u Yongbyonu, uključujući i njegov glavni reaktor.

"Postoje naznake da je Yongbyon reaktiviran", rekao je glasnogovornik IAEA-e u ponedjeljak. "Moguće je da se radi o reprocesuiranju istrošenog goriva", dodao je.

Malo je poznato koliko obogaćenog uranija i plutonija posjeduje Sjeverna Koreja ili kakvi su njezini kapaciteti da ga proizvede iz plutonija korištenog u Yongbyonu.

Pyongyang je izložen pojačanom pritisku međunarodne zajednice zbog nuklearnog programa, uključujući i oštrije sankcije UN-a iz ožujka koje je podupro njegov jedini važniji saveznik Kina, a nakon posljednjeg nuklearnog testa u siječnju. (Hina)