Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažu da je vojna vježba

Projektili su ispaljeni, u Južnu Koreju treba stići američki nosač zrakoplova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila kratkog dometa u more blizu svoje istočne obale u ponedjeljak ujutro, rekla je južnokorejska vojska, u najnovijem nizu lansiranja, dok američki nosač zrakoplova treba stići u Južnu Koreju.

Projektili su ispaljeni iz pokrajine Sjevernog Hwanghaea u 7:47 po lokalnom vremenu i letjeli su oko 370 kilometara, priopćilo je južnokorejsko združeno zapovjedništvo (JCS).

Čini se da su oba projektila sletjela izvan japanske ekskluzivne gospodarske zone, rekla je japanska vlada.

Lansiranja u ponedjeljak dogodila su se u vrijeme kada bi američki nosač zrakoplova USS Nimitz i brodovi iz njegove prateće udarne skupine trebali u utorak pristati u južnokorejskoj pomorskoj bazi u jugoistočnom lučkom gradu Busanu.

Pročitajte i ovo Testiranje podvodnog drona Vodeni torpedo Sjeverna Koreja testirala novo moćno podvodno oružje: "Može se rasporediti na bilo kojoj obali i luci"

Prije dolaska nosač je trebao organizirati zajedničke pomorske vježbe s južnokorejskim snagama u ponedjeljak u blizini južne obale Korejskog poluotoka, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Planirani posjet nosača, prvi nakon posjeta USS Ronald Reagana u rujnu, dogovoren je u sklopu nastojanja da se rasporedi više američkih "strateških sredstava" u tom području u svrhu odvraćanja Sjeverne Koreje, priopćilo je ministarstvo.

Vojska Južne Koreje "snažno je osudila" opetovana sjevernokorejska lansiranja projektila kao ozbiljnu provokaciju kojom se krše rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i pozvala na trenutačni prekid.

Japanska vlada uložila je "snažan prosvjed" Sjevernoj Koreji, rekavši da njezino lansiranje projektila prijeti sigurnosti i miru Japana, regije i međunarodne zajednice.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un "Odvraćanje od rata" Kim Jong Un zaprijetio nuklearnim napadima: Optužuje SAD i Južnu Koreju zbog vojnih vježbi

Američko indopacifičko zapovjedništvo priopćilo je da najnovija lansiranja ne predstavljaju neposrednu prijetnju američkom osoblju ili njihovim saveznicima. Ali projektili naglašavaju destabilizirajući učinak sjevernokorejskoga nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Kim Jong-un Na istočnoj obali poluotoka Odgovor na vojne vježbe u susjedstvu: Sjeverna Koreja ispalila još jedan projektil

Sjeverna Koreja proteklih je tjedana pojačala svoje vojne testove, uključujući ispaljivanje više krstarećih projektila u srijedu, za koje je Pjongjang rekao da su bili usmjereni na uvježbavanje taktičkih nuklearnih napada.

Glavni tajnik japanskoga kabineta Hirokazu Matsuno rekao je da će Sjeverna Koreja vjerojatno pojačati provokativne aktivnosti, uključujući mogući nuklearni test.

Dužnosnici SAD-a i Južne Koreje gotovo su godinu dana upozoravali da bi Sjever mogao izvesti ono što bi bilo njegovo prvo nuklearno testiranje od 2017.

U petak je Sjeverna Koreja priopćila da je testirala novi podvodni napadački dron koji može nositi nuklearno oružje, a vođa Kim Jong Un upozorio je da zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a moraju prestati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene