Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desetljeće od nuklearnog napada?

Sjeverna Koreja: Cijela Amerika je unutar dosega naših projektila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski vođa Kim Jong un izjavio je da je sada "kopneno područje SAD-a unutar dometa" Sjeverne Koreje, nakon što je ta zemlja lansirala još jednu balističku raketu. SAD i Južna Koreja su na lansiranje odgovorile zajedničkim vježbama.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong un rekao je da je test dokazao da je SAD unutar dometa projektila. Ovo lansiranje dogodilo se tri tjedna nakon prvog sjevernokorejskog testiranja ICBM-a.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Američki predsjednik Donald Trump ovo lansiranje je nazvao "samo posljednjim u nizu od bezobzirnih i opasnih činova sjevernokorejskog režima".

"SAD osuđuje ovaj test i odbacuje tvrdnje režima da ovi pokusi i ovo oružje jamče sigurnost Sjevernoj Koreji. Ono zapravo postiže suprotan učinak", stoji u izjavi Donalda Trumpa.

Kina je također osudila testiranje projektila ali i potaknula "sve upletene stranke" da budu oprezne "i da izbjegavaju poticanje daljnjih tenzija".

Sjeverna Koreja rekla je da je ICBM letio nešto više od 47 minuta i dosegao visinu od 3.724 kilometra. Dodala je da je lansiranje "uspješno testiralo sposobnosti" projektila.

"Vođa je ponosno rekao da je test potvrdio da je kopneno područje SAD-a unutar dometa", stoji u izvješću Korejske centralne novinske agencije. U izvješću također stoji da je lansiran projektil modela Hwasong-14, isti model koji je Sjeverna Koreja testirala početkom srpnja.

Projektil sposoban doseći New York

Melissa Hanham, viša suradnica za istraživanje Centra Jamesa Martina za studije neproliferacije, rekla je kako je ovaj projektil prešao veću daljinu i dosegao višu visinu od testa obavljenog 3. srpnja, što znači da bi projektil mogao doseći veći dio teritorija nego se to prethodno mislilo.

Unutar par minuta od lansiranja, dužnosnici Južne Koreje, Japana, i SAD-a imali su podatke o lokaciji, dometu, apogeju, i vremenu letenja projektila. Iako analiza nije u potpunosti obavljena, nekoliko zaključaka može se donijeti, tvrdi Hanham.

Prvo, dostupni podaci ističu da projektil ima domet od 10.400 kilometara. To znači da bi lansiranje iz Rasona, sjevernokorejskog grada koji se nalazi na sjeveroistoku te države, New York stavio unutar dometa projektila, stoji u članku BBC-a.

Drugo, SAD tvrdi da je Sjeverna Koreja projektil lansirala iz Mupyong-nija u 23:11 po lokalnom vremenu, što je neuobičajeno vrijeme i lokacija kada su u pitanju sjevernokorejski testovi. Postoji mogućnost da Sjeverna Koreja eksperimentira s lansiranjima pod okriljem noći i s raznih lokacija kako bi zbunila međunarodnu zajednicu.

Izvješća objavljena u petak tvrde da je projektil pao u more sjeverno od Japana.

Kako bi odgovorili na testiranje, vojske SAD-a i Južne Koreje obavile su zajedničke vježbe. Tijekom vježbi ispaljeni su projektili u "istočnu obalu teritorijalnih voda Južne Koreje", stoji u izjavi Američke vojske.

Pet do deset godina od nuklearne bombe?

Usprkos čestim testovima, stručnjaci vjeruju da Sjeverna Koreja još uvijek nema sposobnosti razvijanja nuklearne bombe. Oni tvrde kako mnogi sjevernokorejski projektili ne mogu precizno pogoditi svoje mete.

Međutim, neki vjeruju da će, ovim tempom, Sjeverna Koreja prebroditi izazove razvijanja nuklearne bombe i unutar pet do 10 godina razviti nuklearno oružje koje će moći doseći SAD.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene