Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četrdeset dvije civilne i vojne žrtve komunističkih zločina počinjenih potkraj Drugog svjetskog rata, među kojima je i četrnaest njemačkih vojnika, pokopano je u nedjelju kasno poslijepodne u Širokom Brijegu.


Lijesovi s posmrtnim ostatcima pobijenih bili su izloženi ispred gradske mrtvačnice u Širokome Brijegu čime se pružila mogućnost svima da se pomole za žrtve. Nazočnima su se o obratili zamjenik veleposlanice SR Njemačke u BiH Franz Kaufman, predsjednik Vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić i načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević. Oni su pozvali da se zločini počinjeni bez suđenja povijesno zabilježe i osude.

>> Na Medvednici pronađena masovna grobnica

Vezani članci Obračun u Sarajevu, dvojica policajaca ubijena (Foto: Miran Mahmutović) - 5 Sarajevo: Pokopani policajci ubijeni prošlog tjedna, potraga za ubojicama još bez rezultata Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

Poslije protokolarnoga uvodnog dijela sprovodni obred je predvodio širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić. Posmrtni ostaci 42 žrtve ukopani su nakon punih 67 godina u zajedničku općinsku grobnicu na groblju Mekovac u Širokome Brijegu te je nakon toga služena zajednička sveta misa zadušnica za sve žrtve u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo na Širokom Brijegu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.