Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće djece ostalo je bez roditelja. Neki su odbačeni od strane prijatelja pokušali počiniti samoubojstvo.


Siročad koja su preživjela ebolu u Sijera Leoneu gladuju, a neki su prisiljeni biti dio seksualne industrije i seksom plaćati hranu, piše Daily Mail.

Vezani članci Gordana Buljan Flander Psihologinja o vršnjačkom nasilju: "Na svaki oblik nasilja treba reagirati odmah. Ono se dešava u svakoj školi" Gotovo 100 djece preminulo od ebole (Foto: AFP) Epidemija ebole širi se velikom brzinom: Smrtnost raste, broj zaraženih sve veći

Žetva je izostala, a britanski istraživači upozoravaju da će se situacija pogoršati ako se sjeme ljudima ne distribuira prije početka kiša ovaj mjesec, kada sadnja postane moguća.

Izvješća tvrde kako djeca u ruralnim dijelovima zemlje umiru zbog nedostatka hrane, a procjenjuje se da je u zemlji oko 12 tisuća siročadi od kojih su mnogi prisiljeni brinuti se sami za sebe.

Neka od djece, koja su odbačena od strane svojih prijatelja zbog stigme ebole, pokušala su počiniti samoubojstvo, a djevojke su prisiljene u seksualnoj industriji zaraditi novac za kupnju hrane.

Voditelj istraživanja John Pryor rekao je da u mnogim ruralnim zajednicama koje su bile u karanteni zbog ebole ljudi istinski pate. Među ostalim, ostali su bez žetve. Najranjiviji su zbog toga, kaže, opasno gladni. Ako se tome doda opasnost od nepostojanja žetve i u budućnosti, najranjiviji će i dalje gladovati.

Gladuvali su i Ibrahim (13) i Aminata (10). Izgubili su oba roditelja, a i sami su bili u karanteni. Njihov ujak Muhame Lamin jedan je od onih koji su ostali bez žetve dok je bio u karanteni. Mjesec i pol dana pokušavao je hraniti dvoje djece, ali oni su hranu odbijali.

Više od 10.000 umrlih od ebole

'Bili su previše traumatizirani, a hrana koju sam mogao priuštiti nije bila dobra. Izgubio sam farmu tijekom karantene pa nisam mogao ponuditi puno. Moram sam dijeliti hranu njima i mojoj djeci', rekao je.

Ibrahim i Aminata postajali su sve mršaviji, a kad su plakali za hranom morao im je govoriti da se strpe. U veljači je Ibrahim preminuo, a samo tjedan dana kasnije preminula je i Aminata. Postali su žrtve gladi i trauma koje su bile posljedica ebole.

Odlična vijest iz medicine, američki znanstvenici podižu nadu

Njihove sestre Jane (8) i Fatamata (3) i dalje trpe posljedjice pothranjenosti. Jedu samo jedan obrok dnevno.

'Znam da su moji brat i sestra umrli od gladi i to me straši. Trebam hranu i odjeću, ali moj ujak ima vrlo malo', rekla je Jane i dodala da preživljavaju na vrlo malim količinama riže, ali to, kaže, nije dovoljno.

Iz organizacije 'Street Child' poručili su da je situacija nevjerojatno zabrinjavajuća.

'Jako je kasno, ali nije prekasno', poručili su.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook