Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad najavio je osnutak tijela zaduženog za 'nacionalni dijalog' i počeo je oslobađati stotine političkih zatvorenika pokušavajući smiriti prosvjede koji od ožujka potresaju zemlju unatoč snažnoj represiji.


UNICEF je istodobno izvijestio da je najmanje 30 djece ubijeno hicima iz vatrenog oružja u okviru te represije. Po organizacijama za zaštitu ljudskih prava, od sredine ožujka u Siriji je ubijeno više od 1.100 civila, a najmanje 10.000 je uhićeno. Danas je jedan civil ubijen u Rastanu, u središtu zemlje, a 20 trupala je dopremljeno u državnu bolnicu u Homsu, rekao je predsjednik sirijske udruge za ljudska prava Rami Abdel-Rahman, sa sjedištem u Londonu, ali nije rekao kada i kako je nastradalo tih 20 žrtava.

Ipak, dan nakon proglašenja opće amnestije, oslobođeno je više stotina osoba koje su bile zatvorene zbog političkih razloga i zbog prigovora savjesti, rekao je Abdel-Rahman. 'Tisuće političkih zatvorenika su još u zatvoru i uskoro će biti pušteni', dodao je. No francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izrazio je bojazan da je 'prekasno' za opći oprost.

'Poginulo je najmanje tisuću ljudi, a možda i više, i promjena smjera sirijskih vlasti mora biti puno jasnija, ambicioznija i odvažnija, nego što je puko proglašenje amnestije', istaknuo je Juppe. I njegov turski kolega, Ahmet Davutoglu, pohvalio je proglašenje amnestije, ali je istaknuo da nju mora pratiti 'opća reforma'. (Hina)

Vezani članci Vojni avioni, ilustracija Ruski avioni gađali pobunjeničke kampove u Siriji: Pogođeno plinsko postrojenje Zračni napadi u Siriji, ilustracija Amerikanci bombardirali bazu proiranske milicije u Siriji