Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijci koji traže azil u Europi boje se da bi neprijateljsko raspoloženje prema njima moglo porasti nakon terorističkih napada u Parizu.


Među Sirijcima koji traže azil u Europi neki se boje da će nakon pariških napada prema njima porasti neprijateljsko raspoloženje, a drugi ističu da su, što god da im se dogodi, u njihovoj domovini stvari kudikamo gore.

Vezani članci Slika nije dostupna IZBJEGLICE U HRVATSKOJ 'Teroristi moraju biti kažnjeni' Slika nije dostupna 'Islamisti pristupaju izbjeglicama u prihvatnim centrima'

Otkriće sirijske putovnice uz truplo napadača u Parizu potiče bojazan da su se džihadisti umiješali među stotine tisuća izbjeglica koji usprkos hladnoći, kiši i opasnosti od utapanja putuju u Europu. "To je problem", rekao je Haled, dvadesetdvogodišnjak iz Sirije koji se sa svijećom u rukama došao pomoliti za žrtve ispred francuskog veleposlanstva u Berlinu. Siguran je da je putovnica podmetnuta kako bi se optužilo Sirijce: "Mislim da je to velika prijevara, sve je uništeno na mjestu eksplozije, ali ne i putovnica! Toliko ljudi mrzi Sirijce", rekao je.

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ 'Teroristi moraju biti kažnjeni'

I drugi mladić, koji se predstavio kao William, boji se da bi se napadi u Parizu mogli prelomiti preko leđa izbjeglica u Europi. "Informacije puno govore o Sirijcima. Policija je pronašla sirijsku putovnicu. Naravno da sam zabrinut, to uopće nije dobro", rekao je taj student iz Hame.

CIJENA KRVI JE NULA 'Ja sam musliman, ali nisam dobar za njih'

Što se tiče njemačkih vlasti, njihovo je stajalište još u subotu bilo jasno: Migracijsku krizu ne treba povezivati s napadima. "Htio bih da se ne žuri s dovođenjem napada u vezu s raspravom o izbjeglicama", istaknuo je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, upozorivši na opasnost od nasilja krajnje desnice pošto je od početka godine zapaljeno više desetaka azilantskih centara.

I u Francuskoj se Sirijci boje da bi mogli biti 'žrtveni jarci'. "Jučer (subota) mi ovdašnji Sirijci bili smo satima na internetu i razgovarali što će biti dalje. Doista ne znamo što će biti s nama. Francuzi su i prije bili nepovjerljivi prema Arapima i ta će mržnja još više porasti", rekao je Ajham al Halaf, novinar koji je pobjegao iz Rake, uporišta IS-a u Siriji, a sada živi u Francuskoj.

No na balkanskoj ruti, kojom većina Sirijaca dolazi u Njemačku nadajući se boljem životu, pariški događaji i njihove moguće posljedice nisu promijenili ništa u odlučnosti migranata da stignu na odredište, usprkos ogradama koje se podižu diljem Europe kako bi ih se zaustavilo.

Malek Rozdan sa suprugom i troje djece misli da pariški napadi ne bi trebali utjecati na njihove planove. "U Damasku, odakle dolazimo, veoma je loša situacija. Bombe padaju poput kiše. Naravno, ono što se dogodilo (u Parizu) nije dobro, ali u Europi je dobro živjeti i ništa neće utjecati na naše putovanje", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook