Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenkovi po gradu

Sirijske snage stežu obruč oko prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske snage pojačale su u srijedu pritisak na žarišta prosvjeda protiv 11-ogodišnje autoritarne vladavine predsjednika Bašara al-Asada koji se suočava sa sve glasnijim pozivima međunarodne zajednice da okonča nasilje u kojem je, po udrugama za zaštitu ljudskih prava, do sada ubijeno više od 450 osoba.

Tenkovi su bili u ophodnji po gradu Deraa na jugu zemlje gdje je pobuna protiv Asada izbila prije gotovo šest tjedana, a stotine vojnika tijekom noći raspoređene su po predgrađu Damaska iz kojeg su prosvjednici pokušali u protekla dva tjedna marširati prema središtu gradu, no zaustavljenim su mecima. Snage sigurnosti okružile su i obalni grad Banias.

Najmanje 30 tenkova, prema jednom očevicu, krenulo je u srijedu rano ujutro s područja jugozapadno od Damaska u blizini crte bojišnice s Izraelom na Golanskoj visoravni u smjeru koji ih može odvesti u Dumu ili Deru.

Njemačka je u srijedu priopćila da snažno podupire sankcije EU protiv sirijskog vodstva a Europska komisija kazala je da su sve opcije za kaznene mjere protiv Damaska na stolu. Francuska je pozvala sirijskog veleposlanika kako bi uložila prosvjed protiv nasilja i kazala je da su isto učinile i Britanija, Španjolska, Njemačka i Italija. 'Sirijske vlasti moraju ispuniti legitimne zahtjeve svoga naroda reformama a ne upotrebom sile', priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države koje su 2004. uvele ograničeni ekonomski embargo protiv Sirije najavile su kako razmatraju daljnje sankcije kao odgovor na užasno nasilje sigurnosnih snaga protiv prosvjednika. Asadova vlast zbližila se tijekom njegovine vladavine s Iranom i obje zemlje pružaju potporu Hezbolahu i Hamasu. (Hina)

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene