Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno pod opsadom

Sirijska vojska bombardira Homs

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vojska je u petak bombardirala četvrti u Homsu gdje su pobunjenici još ukopani i pojačava napade na pokrajinu Idleb gdje pali kuće, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Represija se nastavlja premda je predsjednik Bašar al-Asad prihvatio plan međunarodnog posrednika Kofija Annana za izlazak iz krize. No Asad je uspjeh plana uvjetovao prekidom nasilja za koje optužuje 'terorističke skupine'.

Najmanje je 15 minobacačkih granata palo na četvrti Bab Tadmor, Bustan al-Divan, Hamidiju i Safsafe u Homsu, treći po veličini sirijski grad, gdje vladine snage pokušavaju svladati preostali otpor.

U pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, vladine snage su povele operaciju blizu Marat al-Nomana, gdje su vršile pretres i zapalile četiri kuće, dodaje ta nevladina organizacija.

Vojska i pobunjenici sukobili su se pred zoru u Harasti i Erbinu, desetak kilometara od Damaska, nakon napada pobunjenika koji su raketirali policijsku postaju, rekao je OSDH.

Usto su žestoki sukobi izbili u pokrajini Hami, u središtu, i u Deir Ezoru, na istoku, javili su Mjesni koordinacijski odbori koji organiziraju pobunu na terenu.

Od početka narodne pobune 15. ožujka 2011. u Siriji je izginulo gotovo 10.000 ljudi, većinom civila, po podatcima OSDH-a.

Pobuna se s vremenom militarizirala, a pobunjenici u čijim su redovima mahom vojni dezerteri, tvrde da žele obraniti svoje gradove i civile, budući da međunarodna zajednica nije kadra zaustaviti nasilje što ga provodi režim.

Sirijska vlast tvrdi da nije riječ o pobuni, već o 'terorizmu'. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Rusije Poljska će pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce: "Čine sve kako bi poslali vojnike na bojište" Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene