Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Sirijaca pobjeglo u Libanon.I dalje stižu izvješća o zločinima sirijskih snaga sigurnosti nad civilima.


Tisuće Sirijaca posljednjih je dana pobjeglo u Libanon, objavio je UN, dok istodobno iz grada Homsa i dalje stižu izvješća o zločinima sirijskih snaga sigurnosti nad civilnim stanovništvom, javlja BBC u utorak.

Agencija UN-a za izbjeglice priopćila da je samo u zadnja dva dana iz Sirije u Libanon prebjeglo dvije tisuće ljudi. Mnoge od tih izbjeglica, mahom žena i djece, sa sobom ima samo najosnovnije stvari.

'Što bismo trebali činiti? Ljudi sjede u svojim kućama, a oni nas gađaju tenkovskim granatama. Tko može pobjeći, bježi. Ostali sjede i čekaju da umru', rekla je jedna žena iz pograničnog grada al-Kusaira, 15 kilometara od Homsa, koja je pobjegla u Libanon.

Druga je žena BBC-jevom reporteru Paulu Woodu u kameru rekla da su joj sirijski vojnici u petak u Homsu ubili sina. 'Prerezali su mu vrat. Bilo mu je 12 godina.' Dodala je kako je još 35 muškaraca i dječaka iz četvrti Baba Amr uhićeno i ubijeno. Tu su četvrt, središte otpora protiv snaga Bašara al-Asada, u četvrtak osvojile snage sirijskog režima.

I oporbeni i aktivisti za ljudska prava također kažu da snage sigurnosti i prorežimske milicije prikupljaju muškarce starije od 14 godina koji se još uvijek nalaze u Baba Amru, muče ih i ubijaju. Ta se izvješća, napominje BBC, ne mogu neovisno potvrditi.

Sirijska vlada već četiri dana ne dopušta konvoju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da uđe u Baba Amr, obrazlažući to sigurnosnim razlozima.

Britanski Channel 4 u ponedjeljak je emitirao tajno snimljeni video zapis na kojem se vidi kako medicinsko osoblje zlostavlja ranjenike u bolnici u Homsu. Na snimci se vide sobe pune ranjenika, privezanih za krevete, s povezom preko očiju i tragovima teškog batinanja po tijelima. Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kaže da je, iako se ni ta snimka ne može neovisno potvrditi, ona u skladu s ostalim dokazima koje je UN prikupio o zlostavljanjima u sirijskim bolnicama.

UN je ranije objavio da ima dokaze da su sirijske snage sigurnosti počinile 'raširena, sustavna i gnusna kršenja ljudskih prava, među njima i zločine protiv čovječnosti, s prešutnim odobrenjem i znanjem vlasti'. (Hina)
 

Vezani članci Slika nije dostupna VIŠE NEĆE PRIMATI IZBJEGLICE 'Ne možemo ispoštovati prijedlog UN-a' Slika nije dostupna IZBJEGLIČKA KRIZA Sto dvadeset migranata iskrcalo se u britanskoj bazi na Cipru