Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijsko stanovništvo u velikom je broju nastavilo bježati iz područja na sjeveru zemlje, u strahu od velike operacije snaga režima koji je odlučio obračunati se s prosvjedima, dok UN treba raspravljati o donošenju rezolucije kojom se osuđuje represija nad prosvjednicima u Siriji.


Neki stanovnici grada Džisr al-Šugura bježe prema susjednoj Turskoj, gdje su neki iz bolničkih postelja svjedočili o žestoku gušenju prosvjeda strojnicama iz helikoptera i snajperskim hitcima. Turske vlasti su objavile da će njihove granice ostati otvorene, premda strahuju od većeg priljeva izbjeglica, pošto je oko 550 Sirijaca ušlo u zemlju od početka pobune u Siriji koja je izbila 15. ožujka i koju režim Bašara al-Asada pokušava ugušiti.

Više gotovo nikoga nema u Džisr al-Šuguru, gradu s pedesetak tisuća stanovnika, 300 km sjeverno od Damaska, rekao je aktivist za ljudska prava na terenu, prenose agencije.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Antonio Guterres rekao je da velik broj Sirijaca koji bježe pred represijom zabrinjava i da je nužna pomoć izbjeglicama u Libanonu i u Turskoj.

Sjedinjene Države podupiru prijedlog o glasovanju u UN-u o francusko-britanskoj rezoluciji kojom se osuđuje represija u Siriji, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta.

'Podupiremo zahtjev za donošenje rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti u svezi s krizom u kojoj je Sirija i pokušavamo uvjeriti druge članice Vijeća da učine isto', rekao je Mark Toner. Takva rezolucija će 'pojačati pritisak na režim (sirijskog predsjednika Bašara) Al-Asada i pomoći međunarodnoj zajednici u nastojanju da zaustavi brutalnu represiju nad sirijskim narodom', dodao je.

Britanski premijer David Cameron objavio je u Londonu da će Velika Britanija i Francuska u srijedu podnijeti rezoluciju u Vijeću sigurnosti. Vijeće će se sastati u u srijedu navečer kako bi raspravljalo o europskom prijedlogu.(Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Svjedoci tvrde: 'Nose vrećice i madrace i bježe' Slika nije dostupna BiH preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a