Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Na terenu tragovi urana

Sirija odbacila izvješće IAEA-e i traži prekid istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumnju da je Damask htio sagraditi tajni nuklearni reaktor pojačalo je najnovije izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju o toj zemlji, ocijenio je američki izaslanik u UN-ovoj agenciji u Beču.

Ovaj dokument objavljen 'ide u prilog' mišljenju Washingtona da je 'Sirija tajno konstruirala nuklearni reaktor u pustinji Al Kibar na istoku zemlje', rekao je veleposlanik Gregory Schulte.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

U izvješću koje je sastavila nakon provjere na terenu u lipnju, IAEA je rekla da nije kadra utvrditi kakvo je bilo postrojenje u Al Kibaru koje je 2007. uništeno u izraelskom bombardiranju uz pomoć SAD-a.

Agencija je ipak potvrdila da je na terenu pronašla tragove urana i izrazila je žaljenje što joj nije bio omogućen pristup svim potrebnim informacijama te je pozvala Damask da 'pokaže nužnu suradnju'.

IAEA je usto istaknula da postrojenje ima značajke 'slične onima koje imaju centrale s nuklearnim reaktorom'.

Damask se brani da je na tom mjestu bila obična vojna zgrada i da tragovi urana koji su tu pronađeni 'potječu od projektila koje je lansirao Izrael'.

Veleposlanik je dodao da Washington 'odlučno' podupire napore IAEA-e radi nastavka istrage i pozvao je Damask na punu suradnju s agencijom.

Sirijski izaslanik pri IAEA-i Ibrahim Othman izjavio je pak u petak u Beču da je bombardirana zgrada bila obična vojna zgrada i da Sirija neće dopustiti daljnju inspekciju.

Podaci koje je agencija prikupila na temelju satelitskih snimka i uzoraka tla i vode koje su uzeli UN-ovi istražitelji, nisu dovoljni da bismo zaključili kako je ondje bio reaktor, ali su rezultati ozbiljni i zahtijevaju daljnju istragu i suradnju Sirije, izjavila je IAEA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene