Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao njegov sin

'Sirija je nepravedno optužena za ubojstvo Haririja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonski premijer Saad Hariri u izjavi za panarapski dnevni list Ašark al-Avsat je priznao da je njegova koalicija koju podržava Zapad nepravedno požurila optužiti Siriju za ubojstvo njegova oca, bivšeg premijera Rafika Haririja.

Saad Hariri je također naveo da su neistinita svjedočenja istragu o ubojstvu navela u krivi smjer. To su prvi Haririjevi komentari nakon što se prošli tjedan treći put sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Hariri je veze između dvije zemlje opisao kao 'povijesne' i rekao da je novo poglavlje otvoreno formiranjem njegove vlade prošle godine. On je, međutim, istaknuo i da je potrebno paziti da se 'prošle pogreške ne ponove'.

'Mi smo procijenili pogreške koje smo učinili i koje su naštetile sirijskom narodu i vezama između dvije zemlje', rekao je premijer listu. 'U određenom razdoblju učinili smo pogreške i optužili Siriju za ubojstvo premijera mučenika. To je bila politička optužba'.

Rafik Hariri ubijen je u eksploziji bombe 2005. a njegovi su sljedbenici optužili Siriju da stoji iza ubojstva što je Damask odlučno nijekao. Libanonska je vlada prošlog mjeseca zadužila ministra pravosuđa Ibrahima Nadžara da preispita svjedoke koje su dali lažna svjedočanstva istražiteljima Ujedinjenih naroda 2005. Nadžar je odbio razgovarati o istrazi do njenog zaključenja.

>> Otvoren posebni međunarodni sud za ubojstvo Haririja

Sve su češća nagađanja da se glavni UN-ov tužitelj Daniel Bellemare priprema za ubojstvo optužiti pripadnike militantne šijitske skupine Hezbolah. Ta je organizacija zanijekala upletenost u atentat. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene