Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Singapur zabranio mliječne proizvode iz Kine, EU traži objašnjenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Singapur je danas zabranio uvoz svih mliječnih proizvoda iz Kine, a Europska unija istodobno je od kineskih vlasti zatražila objašnjenja vezana za skandal s mlijekom za dojenčad koje je izazvalo obolijevanje tisuća djece diljem Kine.

Oko 10 posto uzoraka mlijeka i jogurta od tri najveća proizvođača mlijeka u Kini onečišćeno je melaminom, tvari koja može biti smrtonosna, priopćila je kineska uprava za nadzor kakvoće hrane.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..."

Uspaničeni roditelji nahrupili su u kineske bolnice tražeći zadovoljštinu nakon što su vlada i najveći kineski proizvođač mlijeka u prahu za djecu, Sanlu Group, priopćili da su se kod djece pojavile teškoće s bubrezima nakon što su konzumirala kontaminirano mlijeko u prahu.

Prema posljednjim podacima, oboljelo je 6.244 djece. Četvero ih je umrlo, a kod 158 njih otkazali su bubrezi.

Bolnice su pretrpane malim bolesnicima, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua, navodeći primjer čovjeka kojeg je bolnica odbila primiti. 

>> Roditelji traže odgovore na pitanja o kontaminiranom mlijeku

Li Znanshan, čiji devetomjesečni sin ima bubrežni kamenac promjera 0,9 centimetara, nakon što je bezuspješno pokušao smjestiti dijete u bolnici u svome zavičaju, došao je u Peking, ali su ga i ondje odbili u pretrpanoj bolnici.

Singapur je u petak zabranio uvoz i prodaju mlijeka i mliječnih prerađevina iz Kine, nakon što je istraživanjem utvrđena nazočnost melamina u dva mliječna proizvoda podrijetlom iz Kine.

Kineske su vlasti već obustavile izvoz mlijeka u prahu dvaju proizvođača čiji su proizvodi kontaminirani, ali su istodobno priopćile da "nije bilo negativne reakcije" na te proizvode i da su neke zemlje uzrujane zbog brige za zdravlje svojih građana.

U četvrtak je i Hong Kong zabranio prodaju mliječnih proizvoda jednog kineskog proizvođača.

Riječ je o proizvodima tvrtke Yili, koja je bila sponzor Olimpijskih igara i u čijih su osam od trideset proizvoda, uključujući sladoled i jogurt, hongkonške vlasti pronašle melamin.

Europska unija ne uvozi kinesko mlijeko u prahu za djecu i u Uniji nema dojava o zdravstvenim tegobama prouzročenim drugim kineskim mliječnim proizvodima, izjavio je Robert Madelin, zadužen za zdravstvo i zaštitu potrošača u Europskoj komisiji.

Madelin je novinarima u Pekingu izjavio da zajedno s drugim inozemnim potrošačima koji prate kinesku borbu protiv otrovane hrane očekuje podrobne informacije o uzrocima skandala.

"Pokušavamo ustanoviti što su činjenice", izjavio je Madelin.

"Iz političke perspektive, i mi postavljamo pitanja i saznat ćemo istinu vjerojatno u isto vrijeme kad i vi", rekao je Madelin novinarima.

Nakon provjera u cijeloj zemlji, kineska Opća uprava za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu imenovala je u kontekstu onečišćenog mlijeka dva vodeća kineska proizvođača mliječnih prerađevina, objavila je Xinhua.

Gotovo deset posto ukupne količine mlijeka i jogurta proizvođača Mengniu Dairy i Yili Industrial Group sadrže melamin, čije je dodavanje hrani zabranjeno. Melamin je pronađen i u proizvodima Bright Dairy Group.

Melamin se koristi u proizvodnji plastike i bogat je nitrogenom, tvari koja se koristi pri mjerenju količina bjelančevina. Dodavanjem melamina mlijeku u prahu može se manipulirati kontrola kvalitete mlijeka.

Mengniu i Yili su izrazile žaljenje potrošačima i ulagačima i najavile obustavu prodaje i uništenje problematičnih proizvoda.

Kineski dužnosnici zaduženi za kakvoću hrane poručili su da je većina mliječnih proizvoda u Kini zdrava, pokušavajući vratiti povjerenje javnosti uzdrmano ovim skandalom, ali i ranijim slučajevima onečišćene hrane.

Kineska uprava za nadzor kvalitete također je priopćila da mlijeko koje sadrži melamin nije štetno za odrasle, pod uvjetom da ne popiju više od dvije litre dnevno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene