Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Silajdžić od Hrvatske i Srbije traži 4,5 milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić drži da Hrvatska i Srbija duguju njegovoj zemlji iznos od četiri i pol milijarde eura na ime protupravnog korištenja elektroenergetskih kapaciteta izgrađenih zajedničkim ulaganjima u vrijeme bivše Jugoslavije.

Silajdžićev savjetnik za pravna pitanja Damir Arnaut najavio je kako će ovo pitanje biti pokrenuto već na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi"

Pojasnio je kako je stajalište Silajdžićeva ureda da je sporno korištenje četiri hidroelektrane izgrađene na graničnim područjima.

"Sa Hrvatskom su sporne hidroelektrane Trebišnjica i Orlovac sa ukupnim dugom od 750 milijuna eura", kazao je Arnaut kako ga u srijedu citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

U odnosima sa Srbijom sporan je pak status hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta na rijeci Drini.

U BiH drže kako je srbijanski dug za HE Zvornik dosegnuo iznos od 3,7 milijradi eura dok je preostalih 840 milijuna eura Srbija dužna za korištenje kapaciteta HE Bajine Bašte.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je međutim kako tek treba razmotriti ugovore sklapane još prije rata i onda utvrditi o kolikom se točno dugu radi.

On također drži kako su ovi poslovi u ovlasti entiteta a ne države BiH. Sličnog je stajališta i Radmanovićev stranački šef, predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

On je i prije Silajdžića potaknuo pitanje nadoknade za korištenje elektrčne energije iz HE Plat tvrdeći kako Hrvatska isporučuje znatno manje količine od predviđenih prijeratnim ugovorima.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Ante Čolak koji je i ranije postavljao pitanje statusa HE Orlovac komentirajući Silajdžićevu inicijativu istaknuo je kako ugovor o njenu korištenju s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) imaju općine Livno i Tomislavgrad pa njima a ne državi pripadaju prihodi koji se ostvaruju po toj osnovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene