Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski i njemački ministar unutarnjih poslova zatražili su u utorak od Europske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na suradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u objema zemljama.


"Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Europska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obveze svih operatera (...), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega", rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Takav pravni akt omogućio bi "nametanje obveza operaterima koji ne žele surađivati, napose kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga", dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste džihadisti zbog njezine sigurnosti.

"Mora postojati mogućnost da se sve sustavnija komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (...) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi", dodao je Cazeneuve.

Francuski ministar je ipak napomenuo da, "kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika", šifriranje nikada nije "došlo u pitanje" s obzirom na to da "jamči sigurno komuniciranje".

U okviru njihove zajedničke "inicijative", dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za "sustavnu razmjenu europskih obavještajnih podataka" koje će sve zemlje članice "redovito aktualizirati".

Ministri su usto predložili i uvođenje elektroničkog sustava za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na europski teritorij, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Naposljetku, pozvali su na "jačanje kontrola na vanjskim granicama".

Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg summita 27 predsjednika europskih država i vlada 16. rujna u Bratislavi. (Hina)