Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netanyahua podupire 65 zastupnika

Shimon Peres imenovao Netanyahua mandatarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski predsjednik Shimon Peres imenovao je Benjamina Netanyahua mandatarom nove izraelske vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi napad VIDEO Hamas lansirao rakete na Tel Aviv Izraelski napad na Rafahu Podržali JAR koji ih je optužio za genocid Međunarodni kazneni sud naredio: "Izrael odmah mora zaustaviti vojnu operaciju na Rafah"

Iako je Netanyhuova desničarska stranka Likud osvojila 27 od 120 mjesta u parlamentu, odnosno jedno manje od Kadime koju vodi Tzipi Livni, on se smatra političarom s najboljim koalicijskim potencijalom, prenosi dpa. Konzultacije što ih je Peres održao s predstavnicima drugih stranaka zastupljenih u Knessetu, nakon izbora 10. veljače, otkrile su da Netahyahua podupire ukupno 65 zastupnika. Livni je poduprlo samo 28 članova njezine stranke Kadime.

U skladu s izraelskim zakonom Netanyahu ima 28 dana tijekom kojih treba sastaviti vladu, no od predsjednika može zatražiti dodatno produljenje od 14 dana.U prvim izjavama za medije nakon imenovanja mandatarom, Netanyahu je rekao kako želi vladu nacionalnog jedinstva u kojoj će biti i Kadima i Laburistička stranka, prenosi Reuters.

'Pozivam predsjednicu Kadime Tzipi Livni i predsjednika Laburističke stranke Ehuda Baraka i poručujem im - ujedinimo se kako bismo zajamčili sigurnost Države Izraela. Najprije se želim sastati s vama kako bismo razgovarali o formiranju vlade nacionalnog jedinstva koja će biti osnovana na dobrobit naroda ove države', rekao je.

Zasad nema indikacija da su Livni i Barak spremni prihvatiti sudjelovanje u vladi nacionalnog jedinstva. 59-godišnji Netanyahu bio je izraelskim premijerom od 1996. do 1999. godine. Njegovim izborom za mandatara Peres je prekinuo dosadašnju izraelsku tradiciju da se mandat daje čelniku stranke s najviše zastupničkih mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene