Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajni dokumenti iz 90-ih godina otkrili su kako je naftna kompanija Shell plaćala nigerijskoj vojsci da uguši bilo kakav otpor aktivista.


Nizozemska naftna kompanija nikada nije zanijekala da su njihove aktivnosti onečistile zemlju i zrak na području delte Nigera, no opovrgavali su optužbe da su 'imali svoje prste' u kršenju ljudskih prava, piše Guardian

Vezani članci Beograd se budi - fotografija s prosvjeda koja se dijeli na društvenim mrežama Beograd se budi: Fotografija koja se kao plamen širi društvenim mrežama U Šibeniku održan prosvjed protiv epidemioloških mjera Policija podnijela optužni prijedlog protiv dvojice organizatora prosvjeda u Šibeniku

Ipak, sudski dokumenti su pokazali kako je 90-ih godina ta naftna kompanija usko surađivala s nigerijskom vojskom i policijom. Plaćali su im da uguše bilo kakav otpor ili suzbiju akcije aktivista koji su se borili protiv onečišćenja u Ogonilandu.

Povjerljivi memorandumi, faksovi, izjave svjedoka i ostali dokumenti pokazali su kako je Shell redovno plaćao za suzbijanje mirovnih akcija, a čak su pomagali i u racijama na sela za koje se vjerovalo da su uporišta aktivista. Prema tvrdnjama aktivista, 90-ih godina je ubijeno nekoliko tisuća ljudi, a mnogi su pobjegli pred terorom.

Dokumentacija je 2009. godine završila na Federalnom sudu u New Yorku, a Shell je optužen za udruživanje s državom pri ubojstvu pisca i vođe ekološkog pokreta Kena Saro-Wiwe i drugih čelnika plemena Ogoni 1995. godine. Umjesto suđenja Shell se nagodio i platio 15,5 milijuna dolara obiteljima osmorice ubijenih aktivista.

Amnesty International i Human Rights Watch godinama upozoravaju da su naftne kompanije najveći krivac 'tragediju ljudskih prava' u Nigeriji jer su godinama sustavno izbjegavali uvesti standarde za očuvanje okoliša.

No, unatoč obilju sudskih tužbi takvi se slučajevi se mogu 'rastezati' godinama, a vrlo malen broj ljudi se može boriti protiv kompanije koja ima 90 naftnih polja samo u području delte Nigera i prisutna je na tom području od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju