Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif spreman je na formiranje vlade koja bi trebala riješiti ogromne probleme u zemlji, nakon pobjede na povijesnim parlamentarnim izborima u subotu koje je obilježila velika izlaznost ali i nasilje tijekom kampanje.


Sharifa bi još trebalo potvrditi i izborno povjerenstvo, ali po djelomičnim neslužbenim rezultatima, njegova pobjeda nije upitna. U subotu navečer on je sam proglasio izbornu pobjedu. "Rezultati još uvijek pristižu no zasad je potvrđeno da smo najjača stranka", rekao je Sharif okupljenom mnoštvu. "Molite se da do jutra budemo u takvom položaju da nam ne treba pomoć koalicijskih partnera".

Vezani članci Zoran Milanović i Stevo Pendarovski održali konferenciju za medije Milanović: "Mađarsku danas ne bi pustili ni na briselski aerodrom" Slika nije dostupna Nastavljeno nasilje u Islamabadu, provaljeno u nacionalnu televiziju

>> Pakistan: Izbori počeli bombaškim napadima, najmanje 11 mrtvih

Međutim, vrlo je izvjesno da će ipak morati formirati koalicijsku vladu.Njegov glavni konkurent Pokret za pravdu bivše zvijezde kriketa Imrana Kharna, koji je pozivao mlade i srednju klasu da glasuju za njega obećavajući stati na kraj korupciji, priznao je u subotu navečer izborni poraz.

Ovi izbori smatraju se povijesnima jer će omogućiti jednoj civilnoj vladi da preda vlast drugoj nakon što je dovršila kompletni petogodišnji mandat, što je prvi put u toj zemlji koju su neprekidno od osnivanja 1947. potresali vojni udari.

Izbori su povijesni jer predstavljaju prije svega trijumf demokracije nad talibanskim prijetnjama, ocjenjuje u nedjelju lokalni tisak. Izlaznost se procjenjuje na preko 60 posto, što je najviše od izbora 1977. i pokazuje želju za promjenom kod Pakistanaca.

U subotu je u atentatima širom zemlje poginulo 26 ljudi, a ukupno je u nasilju vezanom uz ove izbore posljednjih mjeseci poginulo 150 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook