Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Luisa Guerra imala je tek 29 godina kad se prvi put javila svojem liječniku opće prakse s jakim bolovima u leđima. Unatoč desecima posjeta liječniku, šest godina kasnije umrla je od raka grlića maternice.


Naredne tri godine Guerra se stalno vraćala na kirurgiju u agoniji, samo da bi je poslali kući s opaskom da joj svu bol uzrokuje ništa drugo nego stres.

Vezani članci Liječnik, ilustracija (Foto: Getty images) Zovete liječnika opće prakse i ne možete ga dobiti? HZZO pronašao rješenje za nezadovoljne pacijente Početak drugog lockdowna u Londonu Engleska bilježi sjajne rezultate nakon uvođenja drugog lockdowna: ''Zahvaljujući ljudima virus je pod kontrolom''

Tako je bilo sve dok očajna Guerra nije platila pregled kod privatnog liječnika, koji je napravio detaljne pretrage koje su otkrile pravi uzrok boli - imala je tumore na grliću maternice, limfnim čvorovima, leđima i vratu. Do vremena kad je dobila dijagnozu, već je bilo prekasno te je Guerra, inače majka dvoje djece, umrla s navršenih tek 35 godina života.

VIDEO Njegova su videa na You Tubeu pogledana preko 11 milijuna puta!

"Imali su više od 50 prilika tijekom šest godina pomoći joj, ali nikad nisu. Bila je tako mlada", rekla je za Daily Mirror njezina sestra Diana Guerra. Obitelj tvrdi da joj je liječnik opće prakse postavio posve krivu dijagnoze te jedino propisao morfij za bolove.

Istog liječnika posjećivala je i teta Diane i Luise, Teresa Paiva, ali joj je taj liječnik za bolove u želucu propisao samo vitamine.

Više od godinu dana nakon prvog posjeta liječniku zbog bolova u želucu, Paivi je dijagnosticiran rak dojke. Naime, ona je u očaju odletjela u rodni Portugal, platila privatan pregled i otkrila pravi uzrok svojih bolova. Trenutno prima terapiju u rodnom Portugalu.

Diana je očajna i za sve krivi nemar liječnika. "Ne samo da sam izgubila sestru u tako mladoj dobi zbog nečijeg nemara, već se sad opet događa ista stvar", rekla je u očaju.

Engleski zdravstveni zavod (NHS) obratio se na pritužbe priopćenjem. "žao nam je zbog tog vrlo tužnog slučaja. Ako NHS zaprimi pritužbu ovakve naravi, mi je uvijek adekvatno provjerimo", napisali su.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook