Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brunej, maleni, veoma bogat sultanat na otoku Borneu objavio je da šerijat, islamski zakon, postupno stupa na snagu od četvrtka.


'Uzdam se u svemoćnog Boga i zahvaljujem mu što mogu objaviti da sutra, u četvrtak 1. svibnja 2014. počinje prva faza primjene šerijata', rekao je u srijedu sultan Hasanal Bolkiah.

Vezani članci Izbori uz travu Amerikanci pucaju od stresa, u izbornoj noći trošili su nevjerojatne količine alkohola, hrane i droge Slika nije dostupna FOTO Ovako se po šerijatskom zakonu kažnjavaju kockari

Neki 'kažu da je Božji zakon strog i nepravedan, ali sam je Bog rekao da je njegov zakon pravedan', dodao je.

Sultan, koji je zahvaljujući prihodima od domaće nafte jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, najavio je u listopadu novi islamski kazneni zakon koji će vrijediti samo za muslimane.

Novi zakon predviđa, kako bude postupno stupao na snagu, odsijecanje udova za krađu, bičevanje za pijenje alkohola i pobačaj te kamenovanje za različita kaznena djela.

Sud ga po načelu 'oko za oko' osudio na paralizu!

U Bruneju već postoje dva pravosudna sustava: civilni i islamski. Primjena ovog potonjeg trenutačno je ograničena na manje sporove poput bračnih.

Brunej će biti jedina zemlja jugoistočne Azije koja će primjenjivati šerijat. U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, šerijat je uvela samo autonomna pokrajina Aceh na otoku Sumatri.

Dvije trećine stanovnika Bruneja su muslimani, a znatan je broj budista (13 posto) i kršćana (10 posto). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook