Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tenzije rastu

Južna Koreja ispalila rakete nakon sjevernokorejske provokacije: "Ovo je izravna prijetnja našoj sigurnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejska vojska objavila je u četvrtak da je ispalila više raketa kao odgovor na sjevernokorejsko testno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila nešto ranije isti dan.

"Kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) naše su vojske zajednički ispalile rakete s tla, mora i zraka u Japansko more", objavio je združeni stožer Južne Koreje u priopćenju.

Sjeverna Koreja ispalila je u četvrtak interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), rekao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, što je prvo testiranje takvog moćnog oružja od 2017.

Ispaljivanje ICBM-a, nakon nekoliko desetaka drugih testiranja oružja Sjeverne Koreja od početka godine, predstavlja kraj samonametnutog moratorija testiranja projektila dugog dometa i nuklearnog oružja.

Radi se o "kršenju prekida lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa što je obećao predsjednik Kim Jong Un međunarodnoj zajednici", rekao je Moon u priopćenju. "To predstavlja ozbiljnu prijetnju za Korejski poluotok, regiju i međunarodnu zajednicu", dodao je, rekavši da se radi o jasnom kršenju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna krug testiranja Južna Koreja: "Sjeverna Koreja ispalila projektil u more u blizini istočne obale"

Pročitajte i ovo Kim Jong-Un - 4 najizoliranija zemlja na svijetu VIDEO Za Velikog vođu tijelima lome lance, leže na krhotinama stakla i razbijaju betonske blokove: "Željeznim šakama štite mir"

Pjongjang je službeno suspendirao testiranja raketa dugog dometa na pregovorima između predsjednika Kima i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. SAD i Južna Koreja upozorili su početkom mjeseca da se Pjongjang sprema testirati ICBM punog raspona.

Sjedinjene Države odmah su snažno osudile sjevernokorejski potez i objavile da će "poduzeti sve potrebne mjere kako bi se zajamčila sigurnost američkog teritorija, Južne Koreje i Japana", kaže se u priopćenju Bijele kuće.

Lansiranje je "drsko kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i nepotrebno podiže tenzije" u regiji, reagirala je glasnogovornica Jen Psaki, u trenutku kada se u Bruxellesu američki predsjednik Joe Biden sastaje sa saveznicima na samitu NATO-a, EU-a i G7.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene