Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupak opoziva

Senat Illinoisa nastavio suđenje Blagojevichu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senat američke savezne države Illinois nastavio je suđenje u postupku opoziva kompromitiranog guvernera Roda Blagojevicha, na kojem su agenti FBI-ja svjedočili o prisluškivanim telefonskim razgovorima guvernera, a emitirani su i neki dijelovi tih razgovora.

U jednom od tih razgovora Blagojevich traži donacije za svoju kampanju u zamjenu za potpisivanje zakona o hipodromima. Dok je njegov snimljeni glas odjekivao dvoranom Senata u Springfieldu, glavnom gradu Illinoisa, Blagojevich, koji bojkotira suđenje, u New Yorku je nastavio svoju medijsku ofenzivu, u kojoj je u ponedjeljak i utorak gostovao u 17 televizijskih emisija, kako su precizno izračunali na TV Fox News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Guverner Blagojevich 'Vješaju me kao na Divljem zapadu' Slika nije dostupna Nevinost planira dokazati na sudu Blagojevich će imenovati Obamina zamjenika u Senatu

Od nastupa u jutarnjim mozaik emisijama nacionalnih TV mreža ABC, NBC i CBS do intervjua CNN-u, Blagojevich se svugdje prikazivao kao žrtva nelegitimnog, političkog procesa u kojem mu nije dozvoljeno da iznese obranu.

Ne negirajući autentičnost snimljenih razgovora, isticao je kako se radilo samo o 'ispitivanju ideja' u 'političkom 'businessu'', te da nije kriv i da nije učinio ništa nezakonito. Očekuje se da će Senat do kraja tjedna donijeti odluku o opozivu Blagojevicha, koju neće podržati samo nekoliko senatora, izvijestio je MSNBC News.

52-godišnji Blagojevich, demokrat srpskog podrijetla koji je guverner Illinoisa od 2003., uhićen je i pušten uz jamčevinu 9. prosinca, pod optužbama da je pokušao prodati mjesto u Senatu predsjednika Baracka Obame, iznuđivao donacije od korisnika proračuna Illinoisa i ugovornih izvođača radova, te zbog drugih slučajeva korupcije i zlouporabe ovlasti.

Iako optužnica još nije podignuta, a tužitelj Patrick Fitzgerald izjavljuje da mu treba još vremena, Blagojevicha nakon opoziva vjerojatno čeka suđenje i zatvorska kazna, ocjenjuju vodeći američki mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene