Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Seksualna zlostavljanja koja su irski svećenici pod zaštitom crkve provodili nad djecom 'posebno su ogavna' zlodjela, poručio je drugi čovjek Vatikana Tarcisio Bertone irskim biskupima prije njihova susreta s Papom.


'Vaše zajednice prolaze kroz teška iskušenja zbog crkvenih ljudi uključenih u posebno ogavna zlodjela', izjavio je kardinal tijekom propovijedi na misi održanoj u Vatikanu kojoj su nazočili irski biskupi.

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Vatikan priznao postojanje tajnih pravila za katoličke svećenike koji imaju djecu Papa (Foto: AFP) Biskupi iz cijelog svijeta dolaze u Vatikan, razgovarat će o seksualnom zlostavljanju djece

Za Crkvu su 'iskušenja koja dolaze iz nje same prirodno teža i ponižavajuća', ali 'svako iskušenje može postati motiv pročišćenja i sanktifikacije pod uvjetom da je prožeto vjerom' te da 'grešnik prizna vlastitu pogrešku'.

Papa Benedikt XVI. je sazvao sve irske biskupe, njih tridesetak, kako bi se, po mišljenju stručnjaka, vratilo povjerenje vjernicima te zemlje, gdje su svećenici pod okriljem crkve desetljećima seksualno zlostavljali djecu.

Prema izvješću objavljenom krajem studenoga, dužnosnici nadbiskupije u Dublinu, najvažnije u Irskoj, tajili su seksualna zlostavljanja koja su svećenici iz te regije provodili nad stotinama djece tijekom više desetljeća. (Hina)