Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine sastali su se u petak u Berlinu kako bi razgovarali o idućim potezima koji bi vodili okončanju sukoba u Ukrajini gdje mirovni proces sporo napreduje.


"Ne možemo biti zadovoljni time što se prekid vatre poštuje do neke mjere", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier te upozorio da "ima nekoliko ozbiljnih izazova" među kojima je organizirati poštene lokalne izbore u područjima koja su u rukama proruskih separatista.

Nadalje je vitalno važno osigurati humanitarnu pomoć istočnim pokrajinama, rekao je.
U mnogim područjima sukobljene strane odugovlače i neće ostvariti zadani cilj da do kraja godine provedu mjere dogovorene u veljači.

Vezani članci COVID putovnica, ilustracija Njemačka s popisa rizičnih područja uklonila 19 županija, osim dvije sjeverne: ''Ovaj korak je moguć jer u Europi ubuduće vrijede zajednička pravila'' Liječenje COVID pacijenta, ilustracija Indija se suočava s kritičnom nestašicom kisika, SAD i europske države šalju hitnu pomoć

Rusija i Ukrajina prekinule izravne zračne linije

Ukrajinska vojska i proruski separatisti uglavnom poštuju prekid vatre od rujna i razmijenili su zarobljenike, a nedavno povučeno topničko oružje manjeg kalibra moglo bi poslužiti kao model za povlačenje teškog naoružanja, rekla je glasnogovornica njemačke vlade.

Na sastanku u Berlinu bili su francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, ruski Sergej Lavrov i ukrajinski Pavlo Klimkin.

Prethodni njihov susret bio je održan 12. rujna.

Voditelj međunarodnih promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) u Ukrajini Ertugrul Apakan rekao je nešto ranije ovaj tjedan da povlačenje lakog oružja napreduje, no "stanje je i dalje nestabilno".

Propalo Putinovo lobiranje: Ukrajina nova članica UN-a

U Berlinu je istaknuo da treba brzo početi razminirati istočne dijelove Ukrajine, a promatrači će pomoći mapiranjem miniranih područja.

U sukobu u Ukrajini poginulo je više od 8.000 ljudi, a potpisani sporazumi iz Minska iz rujna 2014. i veljače 2015. pomogli su uspostavi prekida vatre od rujna. Proruski separatisti koji su okupirali dio istočne Ukrajine objavili su 6. listopada da odgađaju lokalne izbore za 2016. na područjima koja su pod njihovim nadzorom čime prihvatili zahtjev Europljana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook