Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je na tješnju sigurnosnu suradnju zemalja Perzijskog zaljeva i NATO-a oko iranskog nuklearnog programa i islamističkih militanata.


Tijekom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dodao je da su njegovi prvi razgovori sa zaljevskim saveznicima usmjereni na jačanje vojne suradnje i postizanju sporazuma o razmjeni informacija.

Vezani članci Koronavirus u Iranu Unatrag tjedan dana imaju 20.000 zaraženih dnevno, predsjednik okrivio britanski soj: "Nažalost, od danas imamo četvrti val pandemije..." Slika nije dostupna Predsjednik Irana pohvalio Obamu: Poslao mi je pozitivno i konstruktivno pismo

"Ekstremizam, transnacionalni kriminal i širenje oružja za masovno uništenje naša su zajednička prijetnja", rekao je Scheffer u Abu Dhabiu.

"Iransko obogaćivanje urana i raketni programi i dalje predstavnjaju prijetnju", naglasio je.

Šest arapskih zemalja u susjedstvu Irana u toj naftom bogatoj regiji zabrinute su zbog iranskog nuklearnog programa, no ne žele još jedan rat u svom okružju.

Šef NATO-a nije precizirao što je mislio pod jačanjem vojne suradnje, niti je iznio pojedinosti o mogućoj ulozi NATO-a u Perzijskom zaljevu, ključnom vodenom pravcu za globalnu opskrbu naftom i plinom.