Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leko u Parizu

Šef francuskog Senata: Ratifikacija pristupnog ugovora znak je velikog prijateljstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Hrvatskog sabora Josip Leko stigao je u Francusku, gdje bi sutra Nacionalna skupština trebala potvrditi hrvatski pristupni ugovor s EU.

Predsjednik francuskog Senata Jean-Pierre Bel rekao je u srijedu da je jučerašnje izglasavanje hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji u francuskom Senatu znak velikog prijateljstva te pokazuje kako Hrvatska i Francuska imaju vrlo bliske veze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak bliže EU Danska ratificirala hrvatski pristupni ugovor, preostala još samo Njemačka Slika nije dostupna Vjeruje da ulazimo u EU na vrijeme Leko ponosan zbog laskavih francuskih ocjena prilikom ratifikacije

"Jučer i danas su važni dani, jučer je Senat bio jednoglasan za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, danas sam se sastao s predsjednikom Hrvatskog sabora. To su znakovi velikog prijateljstva i bliskih veza koje imamo između naših zemalja, ali i vrijednosti koje zajednički branimo, a koje će Hrvatska pomoći još bolje braniti" svojim ulaskom u EU, rekao je Bel hrvatskim novinarima nakon sastanka s predsjednikom Sabora Josipom Lekom u sjedištu Senata u Luksemburškoj palači u Parizu.

>> Francuska će u četvrtak ratificirati hrvatski pristupni ugovor

Francuski Senat u utorak je jednoglasno potvrdio hrvatski pristupni ugovor, a Nacionalna skupština, donji dom parlamenta, raspravu i izglasavanje ugovora održat će u četvrtak. Tome će događaju biti nazočan i Leko koji će se potom sastati i s predsjednikom parlamenta Claudeom Bartoloneom.

Leko je ocijenio važnom porukom činjenicu da je francuski Senat na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučio pristupiti ratifikaciji hrvatskog ugovora.

"Francuska, zemlja koja je prijateljska i u kojoj je začeta ideja jedinstvene Europe s najvećim je prijateljstvom pristupila ratifikaciji ugovora Hrvatska-EU.... 'Tajming' potpisivanja ugovora u Francuskoj je važan sa stajališta rasprava u EU ali i za Hrvatsku", rekao je Leko, dodajući da se zahvalio Francuskoj na potpori koju je Hrvatska imala tijekom procesa pristupanja, ali i sada kod ratifikacije.

Leko smatra da izborom sadašnjeg trenutka za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora Francuska šalje pozitivnu ocjenu hrvatske politike prema EU te također šalje poruku o tome da njezin odnos prema susjedima u regiji smatra odgovornim.

Francuska će sutrašnjom ratifikacijom postati 21. zemlja EU koja će potvrditi hrvatski pristupni ugovor, a bit će to ujedno i posljednji puta da francuski parlament o ulasku neke zemlje u EU odluku donosi običnom većinom jer je izmjenom ustava iz 2008. predviđeno da će se o budućim proširenjima EU odlučivati ili na referendumu ili u parlamentu kvalificiranom većinom.

Nakon Francuske hrvatski ugovor trebaju još ratificirati Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene