Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U napadu talibana u samom središtu Kabula ubijeno je sedam osoba, među kojima jedan Amerikanac i jedan Norvežanin, u najluksuznijem hotelu u zemlji u kojem se nalazio norveški ministar vanjskih poslova koji je ostao neozlijeđen.


Američki State Department je potvrdio da je jedan američki državljanin među ubijenima, ali nije precizirao radi li se o civilu ili vojniku, rekao je glasnogovornik Gonzalo Gallegos.

Vezani članci Napad u Kabulu (Foto: AFP) - 3 U talibanskom napadu u Kabulu ubijeno 14 osoba: Bombaš samoubojica ranio 145 ljudi, među stradalima i djeca Bombaš samoubojica se raznio u automobilu u Kabulu (Foto: Screenshot/Reuters) - 1 Bombaš samoubojica raznio se na ulazu u policijsku postaju: U eksploziji auto bombe u Kabulu gotovo stotinu ranjenih

Norveški novinar dnevnog list Dagbladet, Carsten Thomassen (39) podlegao je ozljedama. U napadu za kojeg su talibani preuzeli odgovornost ranjeno je još pet osoba među kojima dvoje stranaca, jedan državljanin Emirata i još jedan Norvežanin.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon drži da je atentat bio usmjeren na šefa norveške diplomacije Jonasa Gahr Stoerea.

Glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Zamarai Bashary je rekao da je nakon samoubilačkog napada na ulazu u hotel uslijedila eksplozija i pucnjava.

Glasnogovornik Isafa, kapetan Mario Renna, ranije je rekao da su trojica napadača do hotela stigla pješice, prenosi agencija France presse.

Jednog napadača je ubila straža hotela, ali druga dvojica su uspjela ući u hotel i ubiti jednog čuvara i raniti dvojicu.

Prema izvorima afganistanskih službi informiranja bila su dvojica napadača, što je također stav i direktora hotela, dok glasnogovornik talibana navodi da su napad izvela četvorica napadača, od kojih se jedan raznio bombom, a 'trojica su na sigurnom'.

Nakon što ih je krajem 2001. s vlasti potjerala međunarodna koalicija koju vode SAD zbog njihove aktivne podrške al-Qaidi, talibani vode pobunu u kojoj je dosada poginulo više tisuća ljudi.