Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Srbiji je u ponoć istekao zakonski rok za podnošenje kandidatura za predstojeće predsjedničke izbore u travnju, a do sada je službeno potvrđeno i proglašeno sedam kandidata.


Republičko izborno povjerenstvo (RIK) od 12 predanih kandidatura prvo je proglasilo kandidata vladajuće koalicije - predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) i aktualnog premijera Aleksandra Vučića.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji Imaju više od 5000 zaraženih, bolnice su pune mladih s teškom kliničkom slikom - "Na izmaku smo snaga" Aleksandar i Danilo Vučić Uusret izborima u Srbiji: Ankete Vučićevoj stranci predviđaju pobjedu s više od 50 posto glasova birača

Među trojicom Vučićevih najozbiljnijih protukandidata bit će donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković, kao kandidat skupine građana "Za Srbiju bez straha", potom bivši šef srpske diplomacije i nekadašnji predsjedatelj Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić kojega je predložila skupina građana "Moramo bolje", te predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

Proglašene su i kandidature čelnika konzervativnog pokreta "Dveri" Boška Obradovića, te prvog čovjeka pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića, a RIK je potvrdio i kandidaturu predstavnika Demokratske stranke Srbije (DSS) Aleksandra Popovića.

Ovjerene popise s potpisima potpore više od 10.000 građana RIK-u su predali i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak te Luka Maksimović, u javnosti poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, koji je postao iznenađenje i hit prošlogodišnjih lokalnih izbora ulaskom u Skupštinu Mladenovca, jedne od 16 beogradskih općina.

"Predsjednički izbori bit će užasno teški"

Kandidirao se i predsjednik zlatiborske općine Čajetina Milan Stamatović, Predrag Vučetić iz Kruševca, te kandidat Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, ali je Paroviću RIK zatražio da osigura još 154 potpisa potpore.

Republičko izborno povjerenstvo razmotrit će sve predane kandidature, a redoslijed kandidata na izbornom listiću bit će određen javnim izvlačenjem 17. ožujka.

Dosadašnja istraživanja javnog mišljenja veliku prednost daju Aleksandru Vučiću, premda je on sam do sada nekoliko puta ustvrdio kako će izbori biti teški, te da će predsjednik biti izabran u drugom krugu.

"Predsjednički izbori bit će užasno teški. Bit će teški i za mene osobno, jer se cjelokupna kampanja protivnika svodi na isto - napadni na sve što je dobro urađeno", rekao je Vučić početkom ožujka u intervjuu beogradskom tisku.

Vučić drži da je "drugi krug izvjesniji, što je više kandidata". Mandat aktualnom šefu države Tomislavu Nikoliću istječe u svibnju, a izbori za predsjednika Srbije bit će održani 2. travnja. (Hina)